Скоро ще наблюдаваме парад на планетите

Скоро ще наблюдаваме парад на планетите Снимка: ferra.ru

Пригответе биноклите и телескопите

Парадът на планетите, видими без помощта на телескопи или бинокли, се случва не толкова често - само веднъж на няколко години. Последният такъв парад бе през 2020 г., а преди това - през 2016 и 2005 г. Тази година всички пет планети, които ще се подредят в една линия, ще бъдат едновременно видими от края на юни до началото на юли.

За това съобщава Live Science.

Меркурий се завърта около Слънцето за 88 земни дни, Венера - на всеки 225 дни, Марс - на всеки 687 дни, Юпитер - на всеки 12 години, а Сатурн - на всеки 29 години. Отчитайки толкова различното време на въртене, орбитите на планетите се приближават една до друга през нередовни интервали.

Както се вижда, в северното полукълбо, Венера, Сатурн и Марс започнаха да се групират още в края на март 2022 г., макар, че това, достатъчно далеч ли се намират те над хоризонта, за да се видят преди изгрев слънце, зависи от вашето местоположение. Наблюдателите, намиращи се по-на изток, ще могат да ги видят в ранните сутрешни часове, докато жителите на тихоокеанския Северозапад ще видят парада само час преди изгрева на Слънцето.

Най-добрият ден за гледане на парада зависи от местните условия. Според астрономите, на местата с равен хоризонт на изток Меркурий може да се види още на 10 юни, но зрителите с по-ограничена гледка ще трябва да дочакат края на юни. Парадът ще бъде видим до началото на юли, когато Меркурий отново ще се спусне под хоризонта.

За да различите планетите от околните звезди, потърсете постоянна светлина. Светлината на планетите е по-малко подложена на влиянието на земната атмосфера, отколкото светлината на звездите. Астрономите имат правило: "звездите примигват и трептят, а планетите - не."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: