Amnesty International: Пандемията рязко оголи мащабите на неравенството

Amnesty International: Пандемията рязко оголи мащабите на неравенството

Крещящо е пренебрежението и потъпкването от нашите лидери на общочовешките ценности

Пандемията от коронавирус рязко открои несъвършенствата на международната политическа система - устойчиво неравенство и потисничество над хората. Това се казва в публикувания днес - 7 април 2021 г., годишен доклад на неправителствената организация Amnesty International.

„Пандемията от COVID-19 рязко оголи и задълбочи неравенството вътре в държавите, помежду им, а също така демонстрира крещящото пренебрежение и потъпкване от нашите лидери на общочовешките ценности", подчертава генералният секретар на организацията Агнес Каламард (на снимката). 

Тя отбелязва, че светът е в хаос и политиците вече не могат да отричат разпада на социалните, икономическите и политическите системи. 

Докладът е с обем 191 страници. В него са подчертава, че в някои държави в Европа и Централна Азия на фона на пандемията властите са разширили своите пълномощия, започнали са да потискат свободата и да игнорират задължения, отнасящи се до правата на човека. Ръководителите на редица страни от бившия Съветски съюз, Унгария, Полша, Румъния, Франция злоупотребяват с правовите норми, като ограничават свободата за изразяване на мнения, се подчертава в годишния доклад. 

САЩ и другите богати държави са критикувани заради запасяването със значителен обем ваксини, поради което за много други страни препарати почти не са останали. 

Особено негативно, отбелязват авторите на доклада, пандемията се отрази на етническите малцинства, на бежанците, на жените и на възрастните хора.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: