„На Западния фронт всичко е спокойно“ счупи рекорда на наградите BAFTA

„На Западния фронт всичко е спокойно“ счупи рекорда на наградите BAFTA Снимка: goldderby.com

Германският антивоенен римейк по романа на Ремарк „На западния фронт нищо ново”, се яви с 14 номинации и спечели наградата на Британската филмова академия в 7 категории, включително за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и най-добър режисьор за Едуард Бергер.

Бергер каза пред публиката на бляскавото филмово тържество в Лондон, че той и колегите му режисьори са израснали „с отговорността да разказват историята“ и отдават почит на войниците, които се бият в конфликта в Украйна.

BAFTA са най-високите филмови награди в Обединеното кралство и обикновено са индикатор за резултатите на Американската филмова академия, която ще раздаде своите „Оскари” в Лос Анджелис на 13 март, припомня ВВС.

Ирландската трагикомедия „Баншите на Инишерин” също е голям победител, печелейки в категориите изключителен британски филм, оригинален сценарий и най-добри поддържащи актьор и актриса съответно за Бари Куган и Кери Кондън - за голямо разочарование на Кери Мълиган, която първоначално беше обявена по грешка за най-добра поддържаща актриса. „Фалът” дойде от жестомимичния превод. Интересна подробност е, че самите ирландци не просто не харесват филма, но дори смятат, че ги представя като „идиоти”.

Приличен брой награди събра и биографичният филм за Елвис Пресли, подходящо озаглавен „Елвис”. Той спечели за костюми, грим и прическа, а звездата му Остин Бътлър си осигури наградата за най-добър актьор. Той благодари на семейство Пресли и каза, че се надява, че ги е накарал да се гордеят.

Кейт Бланшет беше обявена за най-добра актриса за изпълнението си в „Tár”, където играе известен диригент на оркестър, обвинен в сексуално насилие. В благодарствената си реч тя нарече ролята "много опасна и потенциално завършваща кариерата ѝ".

Фантастичният „Всичко навсякъде и наведнъж” беше големият губещ на вечерта, тръгнал с 10 номинации, но в крайна сметка взе награда само за монтаж. Филмът е с 11 номинации за "Оскар" и разочароващият резултат от BAFTA може да означава, че няма да помете конкуренцията, както се очакваше на холивудската церемония на 13 март.

В категорията за документален филм трофеят грабна лентата „Навални”,  фокусирана върху отравянето на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални. Режисьорите посветиха наградата на него и семейството му, както и на българския разследващ журналист Христо Грозев, който участва във филама, но не беше допуснат до церемонията от „съображения за сигурност”, може би защото през декември Русия го обяви за издирване.

Kate Middleton Looked Glamorous in a White Gown at the 2023 BAFTA Awards
Принцът и принцесата на Уелс на наградите BAFTA 2023, снимка - townandcountrymag.com

Сред елитната публика впечатление направиха принц Уилям и съпругата му Катрин, принцеса на Уелс, която добави нов щрих в популярността си, появявайки се в освежена версия на тоалет на Александър Маккуин, който носеше и на наградите BAFTA през 2019 г. 

Наградите BAFTA отдадоха почит на покойната кралица Елизабет II, с изявлението на Хелън Мирън, носителка на наградите BAFTA и „Оскар” за главната роля във филма „Кралицата“ от 2006 г. По думите на актрисата, британското кино не би било същото без приноса на Елизабет II през нейното 70-годишно управление. Публиката се трогна до сълзи, когато Мирън каза: „Ваше Величество, вие бяхте водещата звезда на нашата нация“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: