Близо 80% от европейците смятат, че поради пандемията са загубили част от своите свободи

Близо 80% от европейците смятат, че поради пандемията са загубили част от своите свободи Снимка: pixabay.com

Отношението към COVID-19 в различните страни и слоеве на обществото в ЕС е различно

Коронавирусната инфекция се разпространи в целия Европейски съюз, но в различните страни членки отношението към нея е различно, съобщава Euronews.

Проучване, проведено от Европейския съвет по международни отношения показва, че пандемията разделя континента на две части: Югът и Изтокът се чувстват много по-засегнати, отколкото Севера и Запада. Някои народи смятат самата болест за причина за техните страдания, а други - нейните икономически последици.

Най-забележимата разлика се наблюдава между Дания, където 72% от населението смята, че нашествието на COVID - 19 не ги е засегнало, и Унгария - само 35%. Така мислят и почти половината италианци. Проучването показва и разликата между поколенията: само 43% от хората под 30-годишна възраст заявяват, че не са засегнати от пандемията, в сравнение с 65% от хората над 60 години. Статистиката обобщава Марк Леонард:

"Истинско чувство на гняв се разпространи сред младите хора. В началото им беше казано, че коронавирусът поразява само възрастните хора. Но сега младите се смятат за основна жертва, те виждат как са пострадали шансовете им за живот, свободата им и начинът им на живот. Следователно има опасност това поколение да израсне аполитично."

От допитването се вижда, че почти половината от гражданите на Евросъюза (43%) заявяват, че отговорност за пандемията носят техните правителства. Служителят на Европейския съвет за международни отношения продължава:

"Много хора, които са изпитали върху себе негативното въздействие на пандемията смятат, че най-големия проблем е, че властите вече имат твърде голям контрол над живота им. За избухването на короновирусната инфекция мнозина виждат провала не само на китайското правителство, но и на своите собствени страни. Възниква важният въпрос: дали заплахите за нашата свобода идват отдолу нагоре или отгоре надолу."

Хората са принудени все повече да разкриват личните си данни, да бъдат подлагани на санитарни процедури, да бъдат спирани по различни причини, да бъдат помолени да представят различни документи. 

В резултат на това почти 80% от анкетираните европейци смятат, че поради пандемията частично са загубили своите свободи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: