Остра реакция на Острова срещу освобождаването на насилник и убиец на деца

Остра реакция на Острова срещу освобождаването на насилник и убиец на деца Снимка: pattayaone.news

Първият осъден въз основа на ДНК-доказателства, напусна тази сутрин затвора и това стана причина за гневни реакции сред обществеността и политиците.

Колин Пичфорк, 61 годишен, излежаваше доживотна присъда за изнасилването и убийствата на 15 годишните Линда Ман през 1983 и Даун Ашуърт през 1986 г. След като през 2009 наказанието му е намалено с три години, той продължава да кандидатства за помилване и днес е бил освободен условно. В затвора се е образовал и се занимава със скулптури от хартия. Една от творбите му е била изложена през 2009 г., но след бурна обществена реакция е била отстранена. Освобождаването му отново разбуни духовете в Обединеното кралство. Най-често срещаните думи в бритнските медии днес по повода са "гняв" и "разочарование". 

Пред еxpress.co.uk Алберто Коста, депутат от Тори, Южен Лестършир, каза: 

„Ще повдигна в Парламента въпроса дали е правилно, осъден за изнасилвне и убийство на деца, да бъде освобождаван. Вярвам, че трябва да променим закона така, че извършителите на такива варварски престъпления никога да не бъдат освобождавани, независимо дали са реабилитирани или не".

Говорителят на Министерството на правосъдието изрази дълбоките си съчувствия към семействата на жертвите и заяви: 

„Обществената безопасност е наш основен приоритет, затова освободеният ще остане под надзор до края на живота си. Ако наруши условията за освобождаването си, той ще се върне незабавно в затвора".

Колин Пичкок стана първият човек, осъден за убийство въз основа на ДНК доказателства през 1988 г. Той призна две убийства, две изнасилвания, две неприлични нападения и заговор с цел заблуда на правосъдието. 

По повод новината, майката на Доун, която е била единствено дете, каза: „Е, може да е освободен по документи, но не мисля, че трябва да диша един въздух с нас”. 

Престъпникът има съпруга и две деца. Преди женитбата си се е лекувал от склонност към ексхибиционизъм. 

Случаят повдига много въпроси за правосъдието, хуманноста и обществените нагласи към най-тежките престъпления. Всички са единодушни, че днес престъплението му би означавало доживотен затвор без право на помилване или обжалване. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: