Министър Виолета Комитова: Програма за саниране твърдо ще има

Министър Виолета Комитова: Програма за саниране твърдо ще има Снимка: mrrb.government.bg

Браншовите организации от строителния и инвестиционен сектор поискаха от регионалния министър отлагане на новата Наредба за достъпна среда с една година

Отмяна на влизането в сила на новата Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията за срок от една година и усъвършенстването ѝ с предложения от всички браншови организации. Това поискаха на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова представители на професионални организации, работещи в сферата на инвестиционното проектиране и строителството, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

 В срещата участваха представители на Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на архитектите в България и Съвета на браншовите организации в сектор „Строителство”. Те предложиха в този срок да продължи да действа отменената Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, за да може да се завършат инвестиционни проекти, които са изработени по нея.

 От браншовите организации посочиха, че новата наредба за достъпна среда създава напрежение и пълна неустойчивост пред сектора. Освен това ще доведе до отлив на инвеститори и оскъпяване на строителството на нови сгради и съоръжения с около 30%. Организациите са готови за диалог с експертите в Министерството на регионалното развитие благоустройството и ще дадат своите предложения, за да може наредбата да бъде усъвършенствана, прецизирана и работеща.

С браншовите организации министър Комитова обсъди също промените в Закона за устройството на територията, свързани с прилагането на уличната регулация, за които ще се търси начин за решаване в рамките на следващото Народно събрание. Пред регионалния министър професионалните камари поискаха и подкрепа за запазването си като независими органи, както и законодателни промени, с които да се ограничат практиките за издаване на сертификати на лица без професионален опит, особено в инвестиционното проектиране. Коментира се и създаване на специална Наредба за авторския надзор и др.

От страна на Камарата на строителите в България бе поставен въпросът за продължаване на програмата за саниране, както и промени в Закона за шума, с които да се прецизират строително-ремонтните дейности, които не могат да се осъществяват в определени часове, с мотива, че се вдига шум. Строителите сигнализираха, че вече има налагани глоби.

Твърдо ще има програма за енергийна ефективност, увери министърът представителите на браншови организации. „Един от проектните фишове на МРРБ в Плана за възстановяване и устойчивост, по който работим, е нова програма за саниране. Ние влагаме друг смисъл на програмата, а не просто „опаковане“ на сградите, в който те наистина да са санирани, с нужните ефекти и ползи. Вкарваме по правилата на „Зелената сделка“ социален елемент и справедливост за участниците в проекта. Новият проект е напълно различен от този, който се случваше досега. Работим активно по тази мярка и колкото по-бързо подадем Плана, толкова по-бързо ще тръгнат нещата“, каза министър Комитова.

Тя допълни, че програмата за саниране е един от четирите проекта, по които ще работи МРРБ. Другият важен проект е за изграждане на информационна система за администриране на инвестиционния процес, като всички услуги ще са в електронна среда.

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: