Испания е разтърсена от брутално убийство на младеж

Испания е разтърсена от брутално убийство на младеж Снимка: larazon.es

В събота на разсъмване 24-годишният Самуел Луис Мунис, медицински асистент, е пребит до смърт от група младежи пред нощен клуб в центъра на Ла Коруня

Изоставен в безпомощно състояние, след два часа реанимация Самуел умира. От тогава насам обществото кипи, а медиите се пълнят с различна и противоречива информация за трагичното събитие, за което все още няма задържани

Един от най-спорните моменти е мотивът за престъплението. Според първите съобщения Самуел се е опитал да убеди група младежи, че негова приятелка, която в момента водела видеоразговор, не ги записва. Уплашено от агресивността на компанията, момичето побягва, а Самуел е нападнат и жестоко бит цели 15 минути, както се вижда от охранителните камери. 

В социалните мрежи, обаче, приятели на Самуел, които са свидетели на престъплението, казват, че причината за нападението е алтернативната сексуална ориентация на Самуел. По думите им нападателите не са спрели да го ритат, придружавайки атаката си с обидни крясъци, дори когато младежът вече е лежал безжизнен на земята. Освен това престъплението е извършено в последния ден от седмицата на прайда и други инициативи против хомофобията и престъпленията от омраза. 

За момента полицията не потвърждава, но и не отрича твърдението за хомофобско нападение. Записите от охранителните камери вече са в ръцете на полицията, а съдът от своя страна постави разследването в тайна. Идентифицирани са 13 от извършителите, а 7 от тях се смятат за инициатори на нападението, съобщава larazon.es.

Няколко часа след ужасното събитие бащата на Самуел публикува риторичния въпрос: „Как биха се почувствали на мое място семействата на тези, които убиха сина ми?” Пред ежедневника Voice of Galicia той казва, че се надява да има правосъдие и виновниците за отвращаващия с бруталността си побой да бъдат задържани и съдени.

„Днес този град е решен на революция за справедливост и ние ще я направим!”, писа приятелка на Самуел, а много испански знаменитости и политици остро осъдиха случилото се в социалните мрежи. Престъплението беше заклеймено и на спонтанни масови демонстрации в цяла Галисия.

Надделява мнението, че причината за подобни изстъпления е все по-шумната политика на крайнодесни групировки. Според проучване на министъра по въпросите на равенството Ирене Монтеро, 68,3% от испанците отхвърлят ключови клаузи от подготвяния закон за транссексуалността, а 70% са против правото на полово самоопределение, предвидено в новия документ.

Преди по-малко от година подобна хомофобска проява потресе Италия, а погребението на 21-годишния Уили Монтейро Дуарте се превърна в многохиляден протест срещу ултрадесните настроения, воден от тогавашния министър-председател Джузепе Конте и членове на кабинета му. Полицията на Ботуша също се въздържа да определи убийството като престъпление от омраза и хомофобия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: