Финландия затваря контролно-пропускателните пунктове по границата с Русия

Финландия затваря контролно-пропускателните пунктове по границата с Русия Снимка: alarabiya.net

Според външното министерство на страната, причината е неконтролирания поток бежанци от трети държави, съобщи обществената телевизионна компания Yle

Според външния министър Мари Рантанен, „граничните пунктове ще бъдат затворени или работата им ще бъде ограничена”, което ще позволи „борба със сериозна заплаха за обществения ред, националната сигурност или общественото здраве“.

От финландския граничен контрол съобщават, че само от последния уикенд (11 ноември) до средата на вчерашния ден (14 ноември), убежище във Финландия са поискали  93 нелегални мигранти от Сомалия, Йемен, Сирия, Ирак, Турция и други държави. В големия си процент бежанците са се придвижили до границата между Русия и Финландия с велосипеди - обикновено, съвсем нови. Статутът им на пребиваване в Русия не е уточнен.

Както коментира Yle, до неотдавна руските граничари не са допускали хора без визи до финландската граница, но от известно време не спират никого и просто „пускат всички” до контролно-пропускателните пунктове. 

Финландският министър на отбраната Анти Хакканен обяви,  че ще информира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ЕС за ситуацията, тъй като смята, че напливът на нелегални мигранти към финландската граница е един вид "хибридна война", инициирана от Русия, съобщава Euronews.

Реагирайки на неконтролирания поток от бежанци, от днес, 15 ноември, Финландия, забранява влизането на територията ѝ на велосипеди по цялата граница с Русия. Преди това тази мярка беше въведена на три от всичките девет контролно-пропускателни пункта между двете страни. 

От септември Финландия, както и други страни, граничещи с Русия, забрани и влизането на автомобили с руска регистрация. Забраната е свързана с последния пакет санкции на ЕС. Преди забраната, през третото тримесечие на тази година във Финландия са влезли над 200 000 автомобила с руска регистрация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: