И Финландия ще строи ограда по границата с Русия

И Финландия ще строи ограда по границата с Русия Снимка: dailyfinland.fi

Финландското правителство ще осигури изграждането на преградни съоръжения в най-важните целеви зони със € 139 милиона от бюджета си за 2023 г., плюс ощ € 6 милиона, предвидени в актуализирания бюджет за тази година.

Плановете са строителството да започне през пролетта на 2023 г. и да завърши през 2024 г., съобщава dailyfinland.fi. Пилотният участък предвижда около 3-километрова ограда на най-големия контролно-пропускателен пункт, както и 200 м преградно съжръжение в близост до Академията за гранична и брегова охрана, което ще служи и като тестов участък за технологичното оборудване.

Съгласно финландското законодателството собствениците на терени в граничната зона са длъжни да разрешат изграждането на гранични съоръжения, за сметка на държавата, която ще откупи правото за ползване на земите и ще плати обезщетение за нанесените щети. 

Оградата ще бъде висока 3 метра и ще възпрепятства всяко непосредствено проникване или пресичане на границата. Предвижда се насочваща сигнализация, блокиращи функции и врати за движението на граничния патрул и дивите животни. В най-важните зони ще се монтират прожектори и високоговорители. Заедно с прилежащия път, широчината на оградата ще заеме 10 метра

През октомври финландският парламент гласува с голямо мнозинство предложението за изграждане на ограда по части от границата на Финландия с Русия. С агресията си в Украйна Москва сложи край на една ера на свободния граничен режим в Европа и върна историята към издигането на нови прегради – между страните и между хората.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: