Известно медицинско списание бе обвинено за пандемията

Известно медицинско списание бе обвинено за пандемията Снимка: pixabay

Едно от най-известните и уважавани медицински списания, The Lancet, бе счетено за виновник за пандемията и обвинено в укриване на факти за опасността от коронавирус в Ухан, пише Daily Mail

Британският медицински изследовател и директор на Wellcome Trust Джереми Фарар (Jeremy Farrar) пише в книгата си, че изданието е имало достъп до изследвания, доказващи предаването на вируса от човек на човек още в първите дни на появата му в Ухан.

Редакцията в тези условия, според Фарар, е работила непрофесионално: тя не е публикувала данните на „смели китайски учени“ и не се е обърнала към мнението на известни лекари. Според критика журналистите не са публикували тези статии, тъй като са били под натиск от китайските власти.

Авторът на книгата припомни, че още през декември 2019 г. китайски учени говориха за изключителната опасност от COVID-19 поради факта, че хората без симптоми могат да го предадат. Бързите действия и отговорност на редакцията можеха да спасят света от пандемия, сигурен е Фарар.

Британският политик Боб Сийли е съгласен с изследователя. 

По времето, когато всяка секунда бе важна, The Lancet разчиташе само на ексклузивна информация за неизвестния вирус, вместо да го публикува възможно най-скоро“, добави той.

 „То трябваше да информира световните учени, лекари и специалисти в областта на общественото здраве възможно най-бързо."

В края на март Световната здравна организация публикува доклад за резултатите от пътуването до китайския Ухан, за да се разбере произходът на коронавируса. В доклада се казва, че пандемията най-вероятно не е резултат на изтичане от лаборатория.

 

Със съкращения от https://www.dailymail.co.uk/news/article-9821841/Lancet-accused-sitting-study-showing-human-transmission-Covid-suppressed-China.html

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: