Китай отказа ново издирване на източника на COVID-19 в страната

Китай отказа ново издирване на източника на COVID-19 в страната Снимка: pixabay

Пекин не е съгласен с плана, предложен от Световната здравна организация (СЗО) за втори етап от изучаването на произхода на COVID-19 в Китай

Това заяви пред репортери заместник-ръководителят на Държавния здравен комитет на Китайската народна република Дзън Исин.

Според него това предложение съдържа „формулировки, които не уважават науката“. Дзън Исин добави, че Пекин категорично се противопоставя на политизирането на изследванията за произхода на вируса.

През май тази година американският президент Джо Байдън възложи на американските разузнавателни агенции да „удвоят усилията" да открият източника на произхода на COVID-19 и да докладват резултатите в рамките на 90 дни. New York Times, позовавайки се на високопоставени служители на американската администрация, писа, че американското разузнаване разполага с все още неизследвани данни, свързани с източника на пандемията на коронавируса, за които Белият дом е информиран.

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адан Гебрейесус призна през юни, че потенциалната връзка между пандемията на коронавируса COVID-19 и изтичането на вирус от китайска лаборатория е била изключена твърде рано.

Експертна група на СЗО преди това посети Института по вирусология в Ухан. В доклада за посещението се стига до заключението, че изтичането на вирус от лабораторията на института е „много малко вероятно“. Обединеното кралство и САЩ бяха изключително критични към това, като заявиха, че Китай умишлено е отказал на експертите достъп до данни и проби.

Китай отхвърля възможността за „изтичане“ на коронавируса от лабораторията, като нарича политизирано желанието на САЩ и други страни да открият източника на коронавируса на китайска територия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: