Чуждестранните студенти ще плащат повече, за да учат в университетите във Великобритания от септември 2021 г.

Чуждестранните студенти ще плащат повече, за да учат в университетите във Великобритания от септември 2021 г. Снимка: Photo by Becca Tapert on Unsplash

Студентите от Европейския съюз, които желаят да учат във Великобритания, от академичната 2021 г. ще трябва да плащат по-високи такси заради Brexit, потвърди правителството на Обединеното кралство.

След решението ни да напуснем ЕС, граждани от ЕС, ЕИП (Европейското икономическо пространство) и Швейцария вече няма да имат право на финансови средства от „Студентски финанси Англия" за университети, следдипломни и специални училища през академичната 2021/2222 г.", заяви министърът на висшето образование Мишел Донелан пред парламента във вторник.


Досега студентите от ЕС споделяха същия статут като британските си колеги и плащаха същите такси. Те могат също така да получат достъп до държавни заеми от Обединеното кралство, за да платят тези такси.


Понастоящем британските граждани и гражданите на ЕС плащат такси в размер до 9250 британски лири (10 210 евро) годишно за бакалавърска степен. 


В изявлението си Донелан заяви, че ирландските граждани са освободени от промяната, както и гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария, които вече са във Великобритания, или тези, които започват своето университетско образование през учебната 2020/2021 г. поради защитата, предлагана от Споразумението за оттегляне.


Обединеното кралство официално излезе от ЕС на 31 януари, но влезе в преходен период до края на декември, през който правата на гражданите са непроменени. Ник Хилман, директор на мозъчния тръст на Института за висше образование, сподели, че не намира решението на правителството за „огромна изненада".


Той обаче подчерта, че „в миналото сме показали, че по-високите такси и по-големият достъп до студентски заеми биха могли да доведат до спад от около 60 на сто от броя на студентите от ЕС, които идват в Обединеното кралство да учат. Ако това се случи, нашите университети ще бъдат по-малко разнообразни и по-малко отворени за влияния от други страни".


Но, продължи той, „историята подсказва, че предлаганото образование в нашите университети е нещо, за което хората са готови да платят", и призова правителството да „приеме разумни правила за миграция след Brexit".


От Universities UK, която представлява 137 висши учебни заведения в цяла Великобритания, заявиха, че „университетите биха предпочели сигурността на настоящите договорености за студентите от ЕС в Англия да бъдат разширени за тези начални курсове през 2021/2022 г.". „Студенти от чужбина - от ЕС и извън него - трябва да могат да учат във Великобритания с минимални бариери. Чуждестранните студенти подобряват образователната среда в нашите университети, като са от полза за всички студенти и са неразделна част от нашето общество и култура.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: