Обсъжда се втора матура за дванадесетокласниците от догодина

Обсъжда се втора матура за дванадесетокласниците от догодина

Задължителният държавен изпит ще е по изучаваната професия


Дванадесетокласниците, които изучават професия, да полагат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация. Това предвижда проект на заповед за провеждане на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) през учебната 2021-2022 г., който е публикуван за обществено обсъждане. 

За първи път втората матура ще се приложи още през следващата учебна година, предвижда проектът. Изпитът по професия ще бъде на 20 май 2022 г., а задължителният изпит по български език и литература е планиран за 18 май догодина според обявения от МОН график. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 г. 

Досега зрелостниците можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия. Становища и предложения по проекта могат да се изпращат към дирекция „Професионално образование и обучение“ до 19 август 2021 г. 

Междувременно от пресцентъра на образователното министерство съобщиха, че средствата, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на България за образование, са близо 1,8 милиарда лева. Основните приоритети в сектора са създаване на STEM среда във всички училища в страната, модернизиране и изграждане на нови образователни институции, включително на детски градини в общините с недостиг на места, както и на центрове за личностно развитие на ученици и младежи.  

Повече от 1,3 млрд. лв. са предназначени за образователни проекти. Те ще бъдат осигурени изцяло от ЕС. Очакванията са европейските средства за наука да привлекат и частно финансиране. 

Най-голямото перо за образование в Плана се предвижда за модернизиране на образователните институции за качествена среда за учене и иновации – близо 680 млн. лв. От тях 380,4 млн. лв. са за ремонт, обновяване и оборудване на 73 детски градини и 94 училища. Предвиждат се над 93,6 млн. лв. за изграждане на високотехнологични класни стаи, като 2243 училища са предвидени за финансиране.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: