Премиерът на Нова Зеландия планира да забрани мобилните телефони в училищата

Премиерът на Нова Зеландия планира да забрани мобилните телефони в училищата Снимка: https://pixabay.com/

Премиерът на Нова Зеландия Кристофър Луксън планира да забрани използването на мобилни телефони в училищата и да облекчи контрола върху разпространението на тютюневи изделия, съобщава Асошиейтед прес

Много разпоредби на плана му, който се придържа към консервативната посока на политика, предвиждат отмяна на инициативи на предишното либерално правителство. По-специално в икономическата област новият ръководител на правителството предлага да се приложат редица мерки, насочени към забавяне на инфлацията и намаляване на безработицата.

Освен това новият министър-председател планира да премахне ограниченията върху тютюневите изделия, одобрени от предишното правителство на Нова Зеландия през 2022 г. Ограниченията включват изисквания за ниски нива на никотин в цигарите и намаляване на броя на търговците на дребно на тютюневи изделия.

Правителството наЛуксън заяви, че премахването на ограниченията за тютюна, което ще влезе в сила чак през следващата година, ще донесе повече данъчни приходи. Самият Луксън подчерта, че „това не е случай, когато здравето се разменя за пари“.

Той има и образователни инициативи като забрана на телефоните в училищата и един час на ден уроци по четене, математика и писане за ученици от началните и средните училища. Това ще върне училището към основната му мисия, каза той.

На 27 ноември Луксън положи клетва като министър-председател на Нова Зеландия. Програмата му се състои от 49 точки и се предвижда да бъде изпълнена в рамките на три месеца.

53-годишният лидер на консервативната Национална партия каза на церемонията, че осъзнава "огромната отговорност" и обеща да се придържа към "най-високите стандарти" в работата си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: