Летни училища по програмиране ще бъдат финансирани по програма „Цифрова Европа“

Летни училища по програмиране ще бъдат финансирани по програма „Цифрова Европа“

Предстои подписване на споразуменията за предоставяне на безвъзмездна помощ, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията

Два проекта за подобряване на цифровите умения на младите хора и подготовката им за кариера в областта на технологиите, ще бъдат финансирани по програма „Цифрова Европа“. Оценките на Европейската комисия са изпратени в Министерството на транспорта и съобщенията като национален координатор на програмата. Предстои подписване на споразуменията за предоставяне на безвъзмездна помощ.

В рамките на проектите ще бъдат разработени интерактивни методи за преподаване и учене, като летни училища във виртуални лаборатории и курсове за програмиране. Ще бъде създадена връзка между индустрията, университетите и училищата, за да се осигурят цифровите умения, които бизнесът очаква от кандидатите за работа.

Новите проекти, които ще бъдат финансирани по програма „Цифрова Европа“, са общо 3, като в тях участват 8 български организации. Очакваното безвъзмездно европейско финансиране е над 1 млн. евро. Конкурсите бяха отворени от 11 май до 26 септември 2023 г.

Сред проектите, които ще получат подкрепа, е и внедряването и демонстрирането на Общата европейска референтна рамка за енергоспестяващи приложения. Ще се предоставя на крайните потребители полезна и удобна за ползване информация за икономии на енергия и същевременно ще се укрепва стабилността и устойчивостта на електроенергийните мрежи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: