Създадоха първите в света светещи наночастици

Създадоха първите в света светещи наночастици Снимка: Universität Siegen

Основната им особеност е, че не се нуждаят от външен източник на светлина, за да светят.

Първите магнитни светещи наночастици са създадени още преди няколко години, но те могат да светят само с отразена светлина и съответно изискват външен източник на осветление. Когато този източник изчезне - например при инжектирането на частиците в човешкото тяло, те губят светещите си свойства.

 

Сега изследователите от немския университет Зиген успяха да решат този проблем - създадените от тях магнитни наночастици работят като луминесцентна боя и след въздействието на ултравиолетови лъчи върху тях са в състояние да продължат да светят в тъмното.

 

Тъй като магнитните свойства пречат на светенето, учените разработиха специална конструкция на частиците: между ядрото от магнетит и светещата повърхност от стронций алуминат с добавени редкоземни метали е разположен специален междинен слой от силициев диоксид.

 

Според ръководителя на екипа професор Клаудии Викледер, всички материали са безопасни за здравето, тъй като се предполага, че наночастиците ще намерят приложение на първо място за медицински цели и по-специално за изследване на вътрешни органи - магнитните свойства и светимостта на частиците са подходящи именно за тази цел. Учените вече са тествали своята разработка върху опитни мишки, потвърждавайки както практическата полза, така и пълната безопасност на наночастиците.

 

Но магнитните светещи наночастици биха могли да намерят приложение не само в медицината. Разработчиците също така говорят за възможността те да се използват, например, при контрола на качеството на стоманата - с помощта на светещите частици могат да се открият дори най-малките микропукнатини, които намаляват стабилността на стоманените изделия.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: