Реалният брой на починалите от коронавирус в Индия вече може да е милиони

Реалният брой на починалите от коронавирус в Индия вече може да е милиони

Повишената смъртност в голяма степен е свързана с разпространението на по-заразния щам „делта", се казва в проучване на Центъра за глобално развитие - Вашингтон

Реалният брой на починалите от коронавирус в Индия превишава десетки пъти официалните данни и може да са около 5 милиона човека, показват данните от изследване на Центъра за глобално развитие (The Center for Global Development), базиран във Вашингтон. 

„В Индия броят на смъртните случаи вследствие на заразяване с COVID-19 в края на юни 2021 г. според официалните данни са 400 хиляди. Реалността е катастрофално по-лоша. За съжаление очевидно са починали много повече хора, по-скоро милиони, отколкото стотици хиляди”, се казва в съобщение на центъра. 

Според това изследване първата вълна на коронавируса „е била много по-летална, отколкото се смяташе”. През нея може би са починали около 2 милиона човека. Този показател в доклада е наречен повишена смъртност. Той показва допълнителните летални изходи от момента на настъпване на пандемията. 

През първия период на втората вълна на заразяване прекомерната смъртност е била 1,4 милиона случая. Така общата смъртност може да е 3,5 милиона. За това свидетелстват данните на държавните регистрации на актовете за гражданското състояние. 

В документа се отбелязва още, че според резултатите от проучването на домашните стопанства на основата на пирамидата на потребление за периода от началото на пандемията до юни 2021 г. в Индия се наброяват още повече допълнителни летални изходи – 4,9 милиона човека. 

„Ние искаме да подчертаем, че не оценяваме само смъртните случаи, предизвикани от коронавирус. Ние се фокусирахме върху смъртността по всички причини и оценяваме допълнителната смъртност с настъпването на пандемията в сравнение с допандемичните показатели, като отчитаме сезонните корекции”, поясняват авторите на проучването. 

Отбелязва се, че не цялата повишена смъртност може да е предизвикана от коронавируса, но голяма е вероятността COVID-19 да е станал причина за значителна част от леталните изходи. 

По-рано през този месец агенция Associated Press съобщи, че повече от половината официални случаи на смърт вследствие на заразяване с коронавирус са станали през последните два месеца.

Това в голяма степен е свързано с разпространението на по-заразния щам „делта”, който постави на изпитание в Индия функционирането на цялата система на здравеопазване

Според данните от статистическия сайт Worldometer в Индия официално са регистрирани 414,5 хил. смъртни случая на инфектирани с коронавирус. В страната са установени 31 милиона заразени. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: