Пандемията може да продължи до 2023 г., смятат анализатори

Пандемията може да продължи до 2023 г., смятат анализатори Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 10 юли 2021 г.

В света:

Властите в Малта забраняват от 14 юли тази година пристигането на туристи, които не са се ваксинирали срещу коронавирус. За това съобщи министърът на здравеопазването Крис Ферн, цитиран от Times of Malta. 

Всички, които възнамеряват да пътуват до страната след 14 юли, трябва да представят признат от Европейския съюз, от Великобритания или от Малта ваксинационен сертификат. Без да са ваксинирани, ще бъдат допускани само деца до 12-годишна възраст, ако ги придружават ваксинирани родители. 

„Ние ставаме първата в Европа държава, която предприема тази стъпка”, заяви Ферн. 

В Нидерландия бяха върнати редица ограничения поради делта-щама на коронавируса:

От 10 юли нощните клубове и дискотеки в страната ще бъдат напълно затворени, баровете, ресторантите и магазините могат да работят от 6,00 до 00,00 часа. Всички посетители на ресторанти и кафенета трябва да поддържат социална дистанция от метър и половина. Всички развлекателни дейности, включително музика на живо, ще бъдат забранени.

Спортни и културни събития са разрешени, ако посетителите са разположени на разстояние най-малко един и половина метра или ако организаторите допускат само тези, които са ваксинирани, които са се възстановили или са с отрицателен тест за коронавирус.

Щамовете на коронавируса изпреварват темповете на ваксинация по целия свят, а страните са изправени пред „ваксинационен национализъм“, каза ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. В резултат на това пандемията може да продължи до 2023 г., смятат анализаторите на IHS Markit

Кметът на Москва Сергей Собянин заплаши бизнеса с локдаун, ако откаже да ваксинира служители. Според него предприятията трябва сами да организират ваксинацията на своите служители.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 185,2 милиона души, от които над 4 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс в света са се заразили над 186 милиона души, над 4 милиона са починали.

Лидерът по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 33,8 милиона заразени. На второ място е Индия (30,7 милиона), на трето - Бразилия (19 милиона), на четвърто - Франция (5,8 милиона).

Американските власти не виждат нужда от трета ваксинация срещу COVID-19. Напълно ваксинираните хора не трябва да получават друга доза, казаха регулаторите на САЩ. В същото време Pfizer обяви, че възнамерява да поиска от властите да се споразумеят за трета ваксинация в рамките на шест месеца, за да се изключи повторната инфекция.

У нас:

61 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за изминалото денонощие при направени 15 368 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

824 са хоспитализираните към този момент, като 105 от тях са в интензивни отделения.

Починалите от коронавирус вчера са 4 души, а като излекувани са отчетени 90.

Най-много са новозаразените в София-град – 15. Без нови случаи са 8 области.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 450 лица - медицински служители. Два нови случая са регистрирани през последното денонощие, единият от които е установен при лекар, а другият - при друг медицински персонал.

Ваксинираните през вчерашния ден са 11 549 души, а общо поставените дози са над милион 847 хиляди.

Общ брой лица със завършен ваксинационен цикъл – 846 858, съобщи БНР.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: