Климатичните промени ще доведат до по-интензивни бури в цяла Европа

Климатичните промени ще доведат до по-интензивни бури в цяла Европа Снимка: pixabay.com

Климатолозите очакват значително увеличение на бавно преминаващи интензивни дъждове

Учените изчисляват, че до края на века подобни дъждове ще падат 14 пъти по-често. Именно тези бавно движещи се бури имат потенциала да генерират обилни валежи с опустошително въздействие, както видяхме в Германия и Белгия.

Научната група от Инженерното училище при университета в Нюкасъл и университета в Бристол е използвала много подробни симулации на климатични модели. Учените са установили, че по-бавното движение на бурите е фактор за увеличаване на количеството валежи, които се натрупват на местно ниво. Това увеличава риска от наводнения в Европа над очакваното въз основа на предишни проучвания, пише ncl.ac.uk.

Ето какво мислят ръководни членове на научния екип:

Д-р Абдула Кахраман: „Използвайки съвременни климатични симулации и мощни суперкомпютри, ние разработихме показатели за прогнозиране на потенциални случаи на обилни валежи, които осигуряват цялостен поглед върху проблема и ни помагат да разберем кои фактори на атмосферата допринасят за появата на бавно движещи се бури.”

Професор Хейли Фаулър: „Правителствата по целия свят намаляват емисиите на парникови газове твърде бавно, така че глобалното затопляне продължава бързо. Заедно с настоящите наводнения в Европа, това е сигналът за събуждане, от който се нуждаем, за да създадем подобрени системи за предупреждение и управление при извънредни ситуации, както и да внедрим фактори за безопасност на климата в нашите инфраструктурни проекти, за да ги направим по-устойчиви на тези тежки метеорологични явления.”

Професор Лизи Кендън: „Това проучване показва, че с глобалното затопляне можем да очакваме и голямо увеличение на бавно движещите се бури с опустошително въздействие. Ето какво можем да очакваме в цяла Европа, ако не ограничим емисиите на парникови газове.”

Тези констатации трябва да залегнат в политиката за смекчаване на климатичните промени и адаптиране на населението към новите климатични условия в Европа, заявиха учените. Проучването трябва да доведе до специфични последици при проектирането на инфраструктурни системи и управлението на водните ресурси.

В момента почти неподвижните интензивни дъждове са необичайни в Европа и се случват рядко предимно над части от Средиземно море. Точните прогнози за бъдещи промени в интензивните валежи са ключови за планирането на предупредителни и спасителни действия, както и за реакцията на населението в подобни ситуации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: