Струва ли си да се развива атомната енергетика?

Струва ли си да се развива атомната енергетика?

Ядрените електроцентрали могат да решат проблемите, свързани с глобалното затопляне

Хората все по-остро чувстват климатичните промени, но сегашните технологии за възобновяеми източници на енергия - слънчевите колектори и вятърните централи, не са идеалното решение на проблема. Поради това си струва държавите да преразгледат своите мораториуми над ядрената енергетика

През последните десетилетия дискусията за използването на атомната енергетика не спира. След страшните аварии много държави взеха решение да се откажат от изграждането на нови реактори и електроцентрали, макар да признават, че те са далеч екологично по-чисти от обичайните източници на енергия, особено от изкопаемите горива. А това сега е особено актуално при реалната заплаха от глобалното затопляне

Атомните централи произвеждат огромно количество електроенергия, при това на практика не изхвърлят въглеродни газове. Въпреки недобрата си репутация тези електроцентрали са безопасни. 

В свое изследване Анил Маркандия и Пола Уилкинсън, публикувано в медицинското списание The Lancet, твърдят, че броят на починалите в резултат на Чернобилската катастрофа и броят на нещастните случаи при производствени аварии, при експлоатация на мини и електростанции са несравними. 

Въглищната промишленост убива 350 пъти повече хора на тераватчас произведена енергия. В това число влизат не само нещастните случаи, преждевременна смърт настъпва и като резултат от замърсяване на въздуха в цели региони. 

Учени и експерти считат, че при развитие на ядрената енергетика през 2050 г. може да се постигне въглеродна неутралност, тоест ще се изравни изхвърлянето на въглероден диоксид с неговото потребление. 

Строителството на една нова атомна електроцентрала (АЕЦ) обаче е дълъг и скъп процес, който изисква и повишен контрол. Изграждането на голяма електроцентрала отнема от 8 до 12 години и повече от 10 милиарда долара, коментират авторите в своята публикация за състоянието на световния ядрен отрасъл през 2019 г. 

Аварията на АЕЦ „Фукушима” през 2011 г. още повече влоши отношението на правителствата към атомната енергетика. Според оценките на Международната енергийна агенция развитите страни ще изгубят 66 на сто от сегашните си ядрени мощности към 2040 г. 

Противниците на атомната енергетика пък смятат, че използването на възобновяеми източници е далеч по-безопасно и евтино. В тази насока преуспява Германия, където от 2011 г. насам се реализира програмата Energiewende за преход към екологично чисто, безопасно и достъпно електроснабдяване и където се предвижда пълен отказ от ядрената и въглищната енергетика. 

Производството на енергия от вятърните паркове и слънчевите панели е нараснало с над 400 %. През 2019 г. възобновяемите източници са осигурили 46 на сто от цялата изразходвана в Германия електроенергия. Само че през настоящата година този прогрес спря. 

Досега големите атомни електростанции поглъщаха огромни инвестиции. Но компанията X-Energy уверява, че е създала по-безопасни и по-евтини реактори. Те са от четвърто поколение и работят с ядрено гориво в 220 хиляди графитни кълба, с размерите на билярдна топка. 

Графитът, който покрива ядрените материали, издържа на температура до 1700 градуса по Целзий, а това е с 500 градуса повече от температурата, предизвикана от аварията в Чернобил. Дори ако реакторът бъде разрушен, радиоактивните елементи ще останат вътре в графитния корпус. 

Компанията вече е получила от правителството на САЩ 80 милиона долара, а към 2027 г. в страната трябва да бъде изграден първият й завод.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: