Климатичните промени влияят на океаните и моретата

Климатичните промени влияят на океаните и моретата Снимка: pixabay.com

Някои изследвания дори сочат, че световният океан е по-засегнат от сушата

И това не е само климатичен факт, а директно влияе на живота в крайморските общности. Променило се е например изобилието и разпространението на риба

Както сочи едно ново изследване, публикувано във Frontiers in Marine Science, рибарите и риболовните общности, например в североизточната част на САЩ, се приспособяват „в ход” към тези промени. Динамиката на рибните пасажи е променила риболовните маршрути. Освен това рибарите са се насочили към нови видове риба, която вече доставят в нови дестинации и пристанища, макар че предлагането на новия асортимент е сложно заради утвърдените традиционни предпочитания на потребителите.

Друг задаващ се проблем е чистотата на океанските води в региони, в които доскоро нямаше интензивно корабоплаване. Канада е особено засегната от това и според експерти страната трябва да се подготви за борба с възможни разливи на петрол. Топенето на морските ледове предизвика бум в корабоплаването в канадски води и по-специално в Северозападния морски път, което повиши заплахата от замърсяване на арктическите води с нефт и нефтопродукти.

Това би било невероятно опустошение за океанската екосистема, защото в суровите условия на севера почистването на нефтени разливи е голямо предизвикателство, още повече че в Северозападния морски път такава инфраструктура не същестува. 

Списание Risk Analysis публикува резултатите на учени от Института по транспорт при университета в Манитога. Те са симулирали условията на петролния разлив на Exxon Valdez от 1989 г. в крайбрежието на Аляска и са установили, че освен предизвикателствата с инфраструктурата, сериозен проблем е проникването на нефта под ледените плочи или абсорбирането му от снега и леда. 

Отчитайки щетите за дивата природа и блокирането на дейности, важни за местните общности, разчистването на подобен разлив би струвало $ 500 милиона само през първата година – число, което расте прогресивно във времето и само след 5 години може да стигне до $ 7,5 млрд. 

Но рисковете пред световния океан не свършват дотук. Ново изследване на Университета на Източна Англия (UEA) с участието на международни експерти, публикувано в Science Advances, показва, че повишената киселинност в атмосферата нарушава екологичното равновесие в океаните и се отразява върху способността на океанските води да абсорбират въглероден диоксид от атмосферата. Това води до промяна на движението на хранителни вещества, респ. до промяна и нарушаване на местообитанията на морските растителни и животински популации. 

В този процес резултатите от човешката дейност са безспорен факт. Киселинността в атмосферата и по-специално – киселинността на валежите, определено се влияе от промишлените дейности на хората. Това от своя страна се отразява върху киселинността на почвата – още един проблем, който вероятно ще постави нови предизвикателства и пред земеделието, респ. пред проблемите за прехраната на глобалното население. 

Водите на световния океан опасват Земята, заемайки над 70% от повърхността ѝ. Дори частична реципрочност на проблемите, засягащи такава голяма част от планетата, може да засегне с неизмерими (и не положителни) последствия живота на хората. 

Време е екологията на океаните и моретата да застане равностойно във фокуса на практическите действия в борбата срещу климатичните промени. Всичко на нашата планета е свързано – и това трябва да се превърне в отправна точка на човешките дейности.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: