Монахини се биха с екоактивисти в южна Франция

Монахини се биха с екоактивисти в южна Франция Снимка: metro.co.uk

Дълги години религиозният орден „Сестрите на Нотр Дам” иска да строи църква, а природозащитниците смятат, че строителството ще навреди на околната среда

Планираният храм в Сен Пиер дьо Коломбие ще приютява 3 500 вярващи. Строителството му трябваше да започне тази седмица, но принципният спор прерасна във физически сблъсък, след като две вечери подред екоактивистите се опитаха да се приковат към багер, пише Euronews. Това изчерпа търпението на сестрите, известни иначе със своето милосърдие, и ситуацията ескалира. 

За да защитят обекта, монахините направили жива верига и запели молитви. Но кадри, разпространени в социалните мрежи, показват, че молитвите не са успели, а „диалогът” се провел по-скоро като мач по ръгби. Според местната полиция трима души са с леки наранявания, а френските медии бързо нарекоха монахините „сестри без милосърдие”.

В изявление на ордена се казва: „Нашите членове не са извършили нито един акт на насилие, а всъщност блокираха насилствени и незаконни действия и се опитаха да наложат правата си, които бяха нарушени в нашия дом“. Изявлението подчертава, че монахините се молят за опонентите си с красивия псалм „Любовта и истината се срещат, правдата и мирът се прегръщат“.

Специалистът по околна среда от Националната асоциация за биоразнообразие Пиеро Пантел призна: „Очевидно е, че нарушаваме закона като протестираме на частна земя, но се опитваме да предотвратим друго престъпление, което е много по-сериозно, защото е необратимо“.

 Jacquin mignonette, снимка - lesruchersdebastien.fr

Екологични активисти казват, че изграждането на църквата ще навреди на околната среда и ще доведе до изчезването на защитеното диво цвете Jacquin mignonette (вид резеда). Те твърдят, че екологичните норми не са били спазени и строителството не трябва да продължава. Пред Euronews Пантел обвини сестрите, че са получили разрешението за строеж с измама, „което означава, че са направени неверни изявления".

По-рано тази година обаче, административният съд в Лион потвърди несъмнената законност на заповедта за строеж, покомнайки, че документът включва резултатите от екологично проучване и определени мерки, с които въздействието върху околната среда ще бъде незначително.

Една от екологичните групи обаче оспорва екологичното проучване на монахините, което е „подминало проблема” със скромното цветче Jacquin mignonette. Сестрите пък настояват, че строителните работи са „в строго съответствие с градоустройственото планиране и законодателството в областта на околната среда”.

Пред местните медии Софи Елизеон, началник на полицията в региона, призовава за спокойствие и посочва, че „нищо не пречи работата да продължи, в съответствие с решението на административния съд”. Дали този аргумент ще убеди защитниците на природата не е ясно, но остава  надеждата Бог да просветли ума им, ако се вслуша в молитвите на не/милосърдните сестри. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: