Пестицидите във Франция: отстъпките за фермерите разгневиха природозащитниците

Пестицидите във Франция: отстъпките за фермерите разгневиха природозащитниците Снимка: https://pixabay.com/

Спирането на плана за намаляване наполовина на употребата на пестициди до 2030 г. във Франция временно успокои фермерите, но разгневи природозащитниците

Решението на френското правителство да забави постепенното премахване на някои пестициди може да е убедило фермерите да прекратят протестите си, но вбеси еколозите.

Властите обещават да не въвеждат нови забрани за химикали за борба с вредителите, включително тези, използвани в други страни от ЕС.

Депутат от социалистическата партия, автор на парламентарен доклад, който препоръчва ограничаване на употребата на пестициди, изрази съжаление за тази отстъпка пред Euronews.

    Ние стигнахме до заключението, че спешно са необходими действия, тъй като има много значителни въздействия върху околната среда, особено върху водата, почвеното плодородие и човешкото здраве. Първите жертви са самите фермери.

Доминик Потие
Депутат във френския парламент от Социалистическата партия

Но фермерите отдавна се оплакват, че правителствените цели за намаляване на пестицидите поставят непоносима финансова тежест върху тях.

    Отнемат ни толкова много пестициди, че няма да можем да работим. Или може би искат да инвестираме в роботи за плевене, но тези роботи все още не са усъвършенствани. И вече не можем да инвестираме

Одри Шантепи
земеделски производител

Използването на пестициди е свързано с две трети спад в популацията на опрашващи насекоми върху земеделска земя във Франция.

Има също доказателства, че някои химикали могат да причиняват заболявания като болестта на Паркинсон.

Правителственият план призовава за намаляване наполовина на употребата на пестициди до 2030 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: