Биологичната възраст: Подмладяването с няколко години е постижимо

Биологичната възраст: Подмладяването с няколко години е постижимо Снимка: pixabay

Биологичната възраст е това, което често наричаме възрастта на нашите артерии

Тя всъщност се отнася до нашето физиологично състояние, което може да бъде много различно от реалната ни възраст. В много случаи биологичната възраст е по-напреднала и отразява по много по-точен начин ефекта от стареенето върху нашите тела.

Много параметри могат да повлияят на физиологичната ни възраст, като сред тях се нареждат начинът ни на хранене, средата на живот (стрес, замърсяване и т.н.), нашите навици (физически упражнения, тютюнопушене, употреба на алкохол и др.). Тук влияние оказват и неща, върху които като че ли нямаме особен контрол, като например метаболизмът и особено гените ни. Вярно е също така и че всички реагираме по различен начин на тези фактори, които ускоряват или забавят стареенето на организма ни.

Сред „маркерите” на биологичното стареене е ДНК, съдържаща цялата ни генетична информация. Начинът, по който нашите клетки използват тази информация, варира и по-специално зависи от епигенетиката – промените в активността (експресията) на гените и факторите, които влияят на тези модификации. 

Генетичният ни „багаж” не остава неизменен: пътуването през живота променя начина, по който се изразяват нашите гени, влияе върху функционирането на нашите клетки и органи и следователно определя биологичната ни възраст. Ефектите могат да бъдат както положителни, така и негативни.

Добрата новина е, че отрицателните промени в експресията на нашите гени са отчасти обратими. Американски екип от университета в Йейл доказва как промяната в нашия начин на живот дава впечатляващи резултати за кратко време. Изследователите изследвали хора на възраст между 50 и 72 години, чиято биологична (генетична) възраст те определили в началото на проучването. В продължение на два месеца едни от участниците следвали програма, фокусирана върху здравословното хранене, съня, физическата активност и релаксацията, и получавали добавки от пробиотици и фитонутриенти. Другата група участници не променила начина си на живот.

След осем седмици били анализирани отново епигенетичните маркери, измерващи биологичната възраст. В групата, която следвала програмата за адаптация, било отчетено „подмладяване“ на биологичната възраст с две до три години, докато в другата не били регистрирани разлики.

Заключението от изследването е, че дори кратка намеса в някои параметри в начина на живот може да доведе до доста драматична промяна. Въпреки това авторите на изследването подчертават, че са необходими изследвания с по-голяма продължителност и по-голяма популация, за да се потвърдят тези предварителни данни. Във всеки случай събраните данни показват, че никога не е късно да въведете повече здравословни навици в ежедневието си и да се възползвате от добрите резултати.

По материали на passionsante.be

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: