Вие сте това, което ядете: Изборът на храна може да се намира в гените

Вие сте това, което ядете: Изборът на храна може да се намира в гените Снимка: https://pixabay.com/

Макар че доходите, социалният статус, географското местоположение и културата определят вида и качеството на храната, която хората ядат, гените също могат да играят роля, показват нови изследвания

 Около 500 гена изглежда „пряко влияят“ върху диетата на хората, според Медицинския факултет на Университета в Колорадо, който анализира здравните, социалните и икономическите данни на хората от UK Biobank, база данни с повече от 500 000 души.

Те заключават, че изглежда има 300 гена, „пряко свързани“ с консумацията на определени храни и близо 200 гена, свързани с хранителните навици около хранителни групи като риба или плодове.
 

Някои от гените, които идентифицирахме, са свързани със сензорни пътища – включително тези за вкус, мирис и текстура – ​​и могат също така да увеличат реакцията на възнаграждение в мозъка“, казва Джоан Коул от Университета на Колорадо, която ще представи констатациите на годишната конференция на Американското дружество за хранене в Бостън.

„Тъй като генетиката играе много по-малка роля във влиянието върху приема на храна, отколкото всички фактори на околната среда, трябва да проучим стотици хиляди индивиди, за да открием генетични влияния сред факторите на околната среда“, добави Коул.

Откриването на връзки между гените и видовете храни може в крайна сметка да помогне за разработването на диети и програми за отслабване. Възможна следваща стъпка, според учените, е да се разбере "дали използването на генетиката на човек за приспособяване на вкусовия профил на диета, предназначена за отслабване, може да подобри придържането към нея".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: