Примирие във войната за английска закуска

Примирие във войната за английска закуска Снимка: pixabay.com

Култовите английски наденички ще продължат да се изнасят още три месеца от Обединеното кралство за Северна Ирландия

Жителите на Северна Ирландия могат да си отдъхнат – емблематичните колбаси няма да изчезнат от богатата им английска закуска. ЕС и Обединеното кралство отложиха до 30 септември въвеждането на нов тип контрол върху износа на колбаси и други охладени меса от Великобритания за Северна Ирландия. 

Първоначално износът трябваше да бъде забранен от днес, тъй като Обединеното кралство отказа да приложи мерките, с които се ангажира в споразумението за „развода”. 

Но няма безплатен обяд – на пресконференция заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович предупреди, че конструктивната позиция на Брюксел не бива да се бърка с „празен чек“ и че отсрочката този път трябва да се използва за намиране на дългосрочно решение, съобщава larazon.es.

Европейските разпоредби не разрешават износ на колбаси и други охладени меса, освен ако не са замразени или съответните държави не са приели европейските санитарни разпоредби, което Великобритания отказва. Лондон винаги е защитавал излизането от митническия съюз и общия пазар след Брекзит, за да се освободи от зависимостта от Брюксел. Затова въпросното примирие, обявено вчера, е толкова важно.

Новият период на отсрочка е подчинен на строги условия. Месните продукти трябва да останат под контрола на северноирландските власти. Тези храни трябва да бъдат придружени от здравни сертификати, издадени от компетентните британски органи, и могат да се продават изключително само в супермаркети на територията на Северна Ирландия. Така че споразумението не е вход в общия европейски пазар през задната врата.

Излизането на Обединеното кралство от ЕС винаги е било истински пъзел за ситуацията в Северна Ирландия, тъй като границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия става единствената сухопътна граница - плюс Гибралтар – между Обединеното кралство и ЕС, която трябва да защитава целостта на общия пазар.

Отказът на Обединеното кралство след Брекзит да остане част от митническия съюз заплаши да възстанови твърдата граница в Олстър, което пък може да застраши споразуменията от Велики петък 1998 г., с които се постигна мир между католици и протестанти след десетилетия тероризъм от страна на ИРА.

За да се избегне това, ЕС и Обединеното кралство се споразумяха да се смята, че Северна Ирландия официално не е част от Европейския митнически съюз, но ще бъде предмет на ограничен набор от митнически разпоредби. Така граничният контрол на стоки се измести към границата с Ирландско море, а с новото споразумение за отсрочка ЕС и Островът решиха да удължат първоначално договорения гратисен период. С определен срок.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: