Банките трябва да се обвържат с екологията, ако искат да съществуват

Банките трябва да се обвържат с екологията, ако искат да съществуват Снимка: corporatefinanceinstitute.com

Климатичните промени въвеждат нови критерии във финансовата сфера

Посоката Think green („Мисли зелено”) е нова за финансовия сектор, но може да окаже голямо влияние върху балансите на финансовите институции. Финансовите анализатори смятат, че това е задължителен аспект във финансовата дейност, който дори има потенциала да гарантира оцеляването на банките и застрахователите. 

„Банкерите вече не са чисто финансови специалисти, тъй като задължително трябва да ценят екологичния и социалния отпечатък на инвестициите си“, каза Ив Мирабо в последната си реч като президент на Асоциацията на швейцарските частни банки. 

Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) вече нареди на банки и застрахователни компании да информират обществеността адекватно и за климатичните рискове. Традиционно за Швейцария, компаниите ще се саморегулират, но FINMA иска пълна прозрачност на счетоводните им методи, коментира swissinfo.ch.

Изменението на климата носи множество рискове за финансовия сектор и инвестиционните практики. В застраховането опасността от природни бедствия като урагани или наводнения е очевидна. Това налага реална оценка на екологичните и климатичните фактори и в двата финансови отрасъла.

Инвестирането в „мръсни” индустрии вече е сериозен риск, който може не само да компрометира банките, но и да ги въвлече в съдебни дела – фатални обстоятелства за една финансова институция. Това налага задължително нови „зелени” критерии за оценка на риска в инвестиционната политика на финансовите институции.

Вече сме свидетели как традиционните показатели за съотношението „риск – възвръщаемост” постепенно се адаптират, за да включат екологични и социални фактори. Много финансови институции дори вече контролират компаниите, в които инвестират, чрез свои или външни специалисти по екология. Този нов тип анализ и контрол на риска ще накара и промишлеността да се съобрази с благоприятните за екологията финансови стандарти. В крайна сметка това, което може да смекчи климатичните промени, е наложително единодействие на всички нива.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: