Ледената покривка на Земята се свива с 87 000 км² годишно

Ледената покривка на Земята се свива с 87 000 км² годишно Снимка: pixabay

Глобалната криосфера - всички области със замръзнала вода на Земята - намалява с 87 000 km² годишно от 1979 до 2016 г. в резултат на изменението на климата

Размерът на площите на Земята, покрити със замръзнала вода, е също толкова важен, колкото и нейната маса.

Това е така, защото ярката бяла повърхност ефективно отразява слънчевата светлина, охлаждайки планетата. Промените в размера или местоположението на леда и снега могат да повлияят на температурата на въздуха, морското равнище и океанските течения по целия свят.

   Криосферата е един от най-чувствителните климатични показатели и показва как се променя светът. Намаляването й е грижа на всички; това не е регионален или местен проблем.

   Сяоцин Пенг, физик и географ от университета в Ланджоу, автор на изследването

Криосферата съдържа почти три четвърти от прясната вода на Земята, а в някои планински райони свиващите се ледници заплашват източниците на питейна вода.

Преди това учените са документирали свиването на ледените покриви, намаляването на снежната покривка и загубата на арктически морски лед поотделно поради изменението на климата. Но нито едно предишно проучване не е разглеждало целия обем на криосферата над земната повърхност и нейната реакция на повишаващите се температури.

В новата работа учените са изчислили ежедневния обхват на криосферата и осредняват тези стойности, за да получат годишни оценки. Въпреки че криосферата се разширява и свива със сезоните, изследователите са установили, че криосферата на Земята се свива от 1979 г., което корелира с повишаването на температурите на въздуха.

Свиването се е случило главно в Северното полукълбо - 102 000 km² годишно. Тези загуби са леко компенсирани от растежа в Южното полукълбо, където криосферата се разширява с около 14 000 km² годишно. Ръстът е регистриран в морския лед в морето Рос около Антарктида, вероятно поради естеството на ветровете и океанските течения и добавянето на студена стопена вода от антарктическите ледени покривки.

Новото изследване е публикувано в списание AGU Earth's Future.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: