Венеция на 16 века

Венеция на 16 века Снимка: this-is-italy.com

Най-запалените фенове на града тази година честват 1600 г. от раждането му през 421 г., когато според преданието се е появил от морската пяна

Друга исторически обоснована дата е 425 г. Тогава по островите в лагуната се заселват местни племена, подгонени от набезите на хуните. Исторически факти сочат за рождена дата и 568 г., но това не пречи на милионите влюбени в италианския град на лагуната Риалто да празнуват 1600 години от магията на раждането му.

Венеция е разположена върху 118 острова, разделени, или по-скоро свързани, от 150 канала. Изградена е върху дървени пилони. Като самостоятелна държава – Венецианската република (697 – 1787), градът е бил силен и богат. 

Венеция е световна туристическа, културна и бизнес дестинация, притегателно място още от първите години на съществуването си. Безброй са посетителите ѝ, а покрй каналите са живели плеяда известни личности, привлечени от неустоимия чар и дух на града. Известният пътешественик Малко Поло също е венецианец.

Венеция е забележителна не само с архитектурата и строителната си техника, но и със своите вековни занаяти – дантелите и стъклото. Друг символ, познат в целия свят, са венецианските маски. Те не са просто туристически сувенир, а традиционно изкуство, неизменен аксесоар в многото мистериозни връзки и тайни срещи, чиято история нашепват каналите и тесните улички. 

Снимка - this-is-italy.com

Градът е един от най-старите търговски центрове на Европа с международно значение, а откритият пазар „Риалто” предлага изобилие от плодовете на земята вече 1000 години.

Друг символ на Венеция са четирите коня на базиликата „Сан Марко”, пренесени от Константинопол след падането на столицата на Източната римска империя под османска власт. Самата катедрала пази мощите на светия евангелист Марко. Легендата разказва, че са пренесени тук от двама венециански търговци, които ги откраднали от Александрия. 

Богатата история далеч не означава, че Венеция е само град-музей. В него работят десетки знакови за италианското образование, промишленост и култура институции. Прочутото Венецианско биенале се провежда през две години от 1895 г., филмовият фестивал е световен кинофорум, а живописният венециански карнавал е едно от най-големите събития от този тип в света. 

Днес по каналите на Венеция плуват около 400 гондоли. По основната пътна артерия - Канале Гранде – жители и гости я обикалят на знаковото „вапорето”, а пешеходците могат да се възползват от четирите моста над канала. 

В историческата част на града не се допускат коли, но деловият живот кипи в сателитното селище и пристанище Местре, разположено на континента. Тук в умален мащаб процъфтява цялата промишленост на съвременна Европа, с основен акцент върху корабостроенето и ремонта на плавателни съдове. 

Страдала векове наред от силните морски приливи и бури, които ежегодно я превръщат в придатък към залива, днес Венеция има своето технологично чудо, което я защитава от наводнения – уникалното съоръжение „Мойсей”. Това е система от 78 подводни прегради в лагуната, които се издигат и спускат чрез сложна автоматика, за да предотвратят нахлуването на морето в града. Конструкцията е грандиозна във всяко отношение, вкл. и със съпътстващите я сигнали за корупция и бюрокрация. Строежът започва през 2006 г., с оглед да завърши през 2011 г., но продължи до 2020 г., когато премина успешно първия си тест. За съжаление, задействането ѝ невинаги се осъществява своевременно, но това е по-скоро човешка грешка, отколкото конструктивен недостатък.

Венеция е чудо. Ако я почувствате със сърцето си и я видите с очите си, ако вдъхнете ароматите ѝ и чуете гласовете на гондолиерите, градът ще ви подари един от най-красивите спомени за цял живот. 

Снимка - this-is-italy.com

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: