Летяща галерия-балон от рециклирани пластмасови торбички

Летяща галерия-балон от рециклирани пластмасови торбички Снимка: aerocene.org

Новата форма на екологичната идея е групово произведение

Първият в света балон от рециклирани пластмасови торбички носи името Aero Solar Museum и е изложен на Седемнадесетото архитектурно биенале във Венеция, открито на 22 май. Авторите му Томас Сарачено и Алберто Песавенто казват, че това е групова творба на все по-разрастваща се общност със същото име

Идеята зад Aero Solar Museum е отношението ни към природата, замърсяването на околната среда и отговорността ни да поправим това. Вместо да се изхвърлят, пластмасовите отпадъци трябва да се преработват и от тях да се създаде нещо ново, внушават авторите. За да създадат творбата си, те са измили, изсушили и пресовали в тънко платно изхвърлени пластмасови торбички, конструирали са своя балон, върху който привържениците на движението са рисували, разказвайки личните си истории в атмосфера на приятелство. Така балонът се е превърнал в своебразна летяща галерия. 

Всъщност, като първоначална структура, Aero Solar Museum не е нещо ново – създаден е през 2007 г. от над 20 000 пластмасови торбички, събрани от открити сметища в Аржентина, Колумбия, Куба, Германия, Италия, ОАЕ, САЩ и други страни, и оттогава насам е кацал в 21 града по целия свят, за да събира рисунките на все повече хора и да се определи като музей. Целта на общостта, обединила се около Aero Solar Museum, е да повиши информираността за предизвикателствата на нашето време, да насърчи рециклирането, да даде още един смисъл на приятелството между хората и да ги накара да се замислят за отношението си към планетата. 

Балонът-музей ще остане на Венецианското архитектурно биенале до 21 ноември 2021 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: