Необичайна плячка: паяци ядат змии

Необичайна плячка: паяци ядат змии Снимка: enn.com

Двама учени анализираха наблюдения от цял свят върху тази хищническа стратегия

Паяците са предимно насекомоядни, но от време на време разширяват менюто си, като ядат змии. До това заключение стигнаха проф. д-р Мартин Найфелер, арахнолог от Университета в Базел и американският херпетолог проф. Уитфийлд Гибънс от Университета в Джорджия, САЩ, Чрез направения мета-анализ двамата учени са стигнали до дъното на това необичайно поведение. Резултатите от тяхното проучване, обосновано с 319 подобни случая, бяха публикувани наскоро в American Journal of Arachnology.

Оказва се, че паяците ядат змии на всички континенти, с изключение на Антарктида. В САЩ и Австралия са наблюдавани 80% от изследваните инциденти, като са отбелязани 11 различни семейства паяци, практикуващи такова хранително поведение. 

От друга страна, в Европа такива хранителни предпочитания са наблюдавани изключително рядко (по-малко от 1% от всички докладвани инциденти) и се ограничават с малки, неотровни змии, заловени в мрежите и изядени от малки паяци. 

С най-успешен лов на змии може да се похвали австралийският червен паяк, за което съобщават близо половината от наблюдаваните случаи. Неговата мощна отрова съдържа токсин, който е насочен конкретно към гръбначната нервна система на жертвите. Мрежите на този вид са изградени от изключително здрави нишки, което им позволява да ловят по-голяма плячка като гущери, жаби, мишки, птици и змии.

Друго откритие на мета-анализа е, че паяците могат да се справят със змии от 10 до 30 пъти по-големи от тях самите, като най-големите заловени влечуги са с дължина до един метър, а най-малките - около шест сантиметра. И двете категории включват преди всичко съвсем млади, току-що излюпени змии. Оръжието на паяците са мощните им невротоксини и жилавите, устойчиви мрежи. 

Около 30% от змиите, станали жертва на паяци, са отровни. От САЩ и Южна Америка са докладвани случаи, при които паяци убиват силно отровните кобри и коралови змии. В Австралия кафявите змии (също от семейството на кобрите) често стават жертва на червените паяци. Кафявите змии са сред най-отровните в света и е наистина невероятно, че могат да загубят в двубой с паяци.

Отровата на много от видовете паяци, които убиват и ядат змии, може да е смъртоносна и за хората и вероятно влияе по същия начин на човешката нервна система. Затова наблюденията на паяците са важни за невробиологията и в последно време предизвикват оживен научен интерес в добавка към откритието, че влакната от мрежата на паяка могат да намерят приложение в неврохирургията.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: