Стотици слонове са загинали в Ботсвана от токсини във водата

Стотици слонове са загинали в Ботсвана от токсини във водата Снимка: Pixabay

Кръвните тестове са установили, че цианобактерия, произвеждаща невротоксини, е предизвикала смъртта на животните.

Стотици слонове бяха намерени мъртви в северната част на делтата на река Окаванго в Ботсвана. Вчера правителството на страната разкри, че те са загинали в резултат на действието на бактерии, живеещи във водна среда и във влажните почви в района. Тестовете са извършени в специализирани лаборатории в Южна Африка, Зимбабве и Канада и изследванията върху бактериите още продължават.

Ботсвана е дом за около 130 000 свободни слона или това е една трета от броя на тяхната популация в Африка. Според доклад на неправителствената организация Elephants Without Borders 356 слона са били открити мъртви в този район, като смъртта на около 70% от тях датира „отпреди около месец, докато останалите 30% изглежда са починали по-скоро", по думите на директора на неправителствената организация Майкъл Чейс, автор на доклада.

Със сигурност животните не са станали жертва на бракониери, тъй като бивните им са непокътнати. Антраксът (или антраксната болест) също е изключен като възможна причина за смъртта им.

Смъртните случаи са спрели в края на юни, период, който съвпада с пресъхването на водоемите, според Ммади Рубен, ветеринарен лекар в Министерството на дивата природа и националните паркове на Ботсвана.

Цианобактериите са микроскопични организми, често срещани във водата и понякога в почвата. Не всички от тях произвеждат токсини, но според учените токсичните се срещат по-често заради повишаването на глобалните температури във връзка с изменението на климата. Отравянето от техните токсини засяга както мъжките, така и женските слонове от всички възрасти. По всичко изглежда, че другите животни в региона на делтата са невредими.

Още по темата във

facebook