Кой харесва розов шоколад?

Кой харесва розов шоколад?

Освен розовия цвят, четвъртият вид шоколад се отличава с уникални вкусови качеста

Преди около 10 г. от швейцарската компания Barry Callebaut откриват, че компонентите на определени какаови зърна имат уникални вкусови качества. Именно от тях те създават четвъртия вид шоколад - след млечния, черния и белия. Това е първият нов вид шоколад от 80 години насам - след откриването и въвеждането на белия шоколад през 30-те години на миналия век.  

Рубиненият (розов) шоколад има напълно естествен цвят и се прави по специална технология от „рубинови“ какаови зърна. Всъщност това не е продукт от нов или генномодифициран вид какао, казват от Barry Callebaut. Съставът на шоколада е приблизително 47,3% какао, 26,3% мляко и 35,9% мазнини, като по отношение на процентното съдържание на какао той застава някъде между млечния и белия шоколад. 

Заради този му състав експертите все още спорят, дали това въобще е шоколад. Технически той има всички съставки, както и обикновения шоколад: какаово масло, захар, мляко на прах и неподсладен шоколад. В него обаче има твърде много неподсладен шоколад, за да бъде бял шоколад, и недостатъчно, за да бъде млечен шоколад. „Що се отнася до тъмния шоколад, от визуална и вкусова гледна точка определено не може да се каже, че е тъмен шоколад, така че се нуждаем от четвърта дефиниция, казват експертите.


Когато се говори за съставките на рубинения шоколад, трябва задължително да се спомене, че е важно откъде идват те, защото също както при виното тероарът, в който растат какаовите зърна, оказва голямо влияние върху вкуса и съответно върху крайния продукт. Специалното рубиново какао идва от Бразилия, Еквадор и Кот д'Ивоар.  

Естествената поява на търсените прекурсори определя дали какаовите зърна ще дадат типичния рубинен цвят и вкус по време на обработката. Точно тези зърна се избират, за да се получи рубинен шоколад“, споделя главният готвач на Barry Callebaut Димитри Файар.  



Рубиненият шоколад има интензивен вкус с характерни плодови нотки, въпреки че при производството му не се добавят плодове. Той не е горчив, млечен или сладък, има леко кисел и остър привкус. Своя дебют той прави през 2017 г. в Шанхай. При пускането му няколко марки представят продукти от рубинен шоколад, но фокусът пада върху уникалния му розов цвят, а не върху вкуса му. „Всички бяха заети с цвета на рубинения шоколад, но когато някой купува шоколад, цветът не е нещото, което човек търси - в крайна сметка това е вкусът“, казва Файар. 

Според проучване на Barry Callebaut, поради различния вкусов профил на рубинения шоколад, той се харесва на аудитория от сентениали и милениали - поколенията Y и Z. „Те са нетърпеливи да изследват нови усещания и обичат предизвикателствата“, споделя Файар.  

Изследванията показват, че шест на всеки 10 от нас искат да „споделят с другите“ нов продуктов опит, а седем от 10 искат да опитат нови и вълнуващи продукти. 60% от потребителите смятат, че „редки, уникални или нетрадиционни вкусове“ правят преживяването по-вълнуващо. Не трябва да се пренебрегва и тенденцията да се употребяват повече храни, които изглеждат добре в социалните мрежи - т.нар. Instagrammable food, а рубиненият шоколад заема едно от челните места сред тях.  

Въпреки че е сравнително нов продукт, рубиненият шоколад бързо добива популярност в Европа, Австралия, Нова Зеландия и особено в Азия.  

Според създателите му той удовлетворява особена емоционална потребност, която не може да бъде задоволена от останалите видове шоколад. Безспорно е, че има хора, чиито емоционални потребности се задоволяват с шоколад, има и такива, според които перфектната диета се състои от два шоколада - по един във всяка ръка. И в двата случая появата на още един вид шоколад ще направи нещата по-лесни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: