Нова посока в рудодобива може да го изведе от мините

Нова посока в рудодобива може да го изведе от мините Снимка: Снимка - pixabay.com

Растенията извличат от почвата ценни и редки елементи с важно място в съвременните технологии

Тези свойства на флората изследва един екип в Техническия университет на източногерманския град Фрайберг. Експерименталната градина изглежда малко дива, с всичките като че ли случайно поникнали растения. Всъщност това са внимателно подбрани видове с истински суперсили, чрез които учените изследват потенциала на едно ново направление в добива на ценни ресурси - т.нар. фито рудодобив, или добив на руда от растения. Пред DW учените разказват за резултатите си.

Фаворит в минното опитно поле е царевицата. Тя може да извлича икономически важни елементи от почвата – например германий, галий, мед и цинк. 

Просото също извлича германий от почвата. Ценният метал се използва във високотехнологични продукти – телефони и слънчеви панели, фиброоптични и компютърни кабели и оборудване за нощно виждане. Освен това германият е скъп - един килограм в момента струва около € 2000, така че учените търсят по-евтини алтернативни начини да извличат ценния елемент.

Елдата и слънчогледът пък трупат в листата и стеблата си т.нар. редки елементи, които се използват буквално във всичко - от мобилните телефони и дисплеите до елекромоторите и вятърните генератори. 

Разбира се, за да можем да използваме тези ценни ресурси, те трябва да се извлекат от растенията. И това е втората посока в експериментите на университета, която се осъществява в университетската биогазова станция. 

Растенията се смилат до миниатюрни люспи и се изсушават, след което се накисват в биореактор с определено количество вода. Тук бактерии генерират биогаз и разрушават растителните клетки. В резултат на това се получава течен продукт, който се изсушава в пещ. Остатъкът е нещо като растителна руда. След като се изгори, в пепелта ѝ остават в концентрирана форма всички елементи, които растенията са извлекли от почвата. 

Целият процес продължава около 30 часа, след който остава един скромен на вид бял или оцветен прах - всъщност германиев диоксид и соли на редки елементи.

Пред поекта за фито рудодобив на Университета във Фрайберг има дълъг път, но екипът казва, че потенциалът е огромен, тъй като почвата е най-големият глобален източник на тези елементи, които растенията извличат от нея всяка година. Досега учените са успели да произведат около 50 грама германий и 50 грама редки елементи от един хектар земя. Може да не е много, но всъщност е много обещаващо начало.

Потенциалът на фито рудодобива тепърва ще се определя, но за света е особено важно да има алтернативи на традиционния добив на редки и ценни суровини. Тепърва ще се определя и потенциалът на различните растителни видове. Учените казват, че някои от тях могат да извличат от земята дори токсични тежки метали и са убедени, че ще открият и други суперрастения, чиито сили можем да овладеем и да използваме. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: