Технологии, които предизвикват дъждове

Технологии, които предизвикват дъждове

Как може да се навакса недостигът на вода по света

До 2025 г. две трети от населението на света може да се изправи пред недостиг на вода. От регулиране на климата до извличане на вода от въздуха се използват иновативни технологии, за да се помогне за намирането на устойчиво снабдяване на света с питейна вода.

Дубай се намира в един от най-сухите региони в света. Нарастващото население на града увеличава търсенето на вода и подхранва развитието на нови технологии за водоснабдяване. Един от най-уникалните видове технологии, които се разработват, е за зареждане на облак.

 

Какво е зареждане на облак?

Зареждането на облаци е техника за промяна на времето, която подобрява способността на облака да произвежда дъжд.

Преди да излети самолет, синоптиците трябва да изберат правилния облак за зареждане. Процесът ще работи само върху купести облаци поради тяхната вътрешна тяга нагоре. Пилотите позиционират своите самолети в долната част на облаците и запалват факли, заредени с хигроскопични частици сол.

Докато частиците натриев хлорид и калиев хлорид се издигат нагоре в тялото на облака, те привличат малки водни капчици. Тези капки се събират и увеличават размера си, което ги кара да падат от небето заради теглото си.

В региони с ниски годишни валежи това е ценен източник на вода, който изисква минимално потребление на енергия. Един час зареждане на облаци може да се отплати със 100 000 m3 вода.

Повече от 50 страни по света в момента зареждат облаци. Този процес се използва не само за увеличаване на валежите, но и за намаляване на размера на зърната градушка в по-студените райони. Потушаването на градушките може драстично да смекчи щетите от гръмотевични бури.

 

Превръщане на морска вода в питейна

В пустинни райони с малко езера или реки, жителите гледат към морето в търсене на питейна вода. В момента крайбрежният град Дубай получава повече от 90% от водата си от бреговата линия.

Използвайки процеса на обратна осмоза, големите инсталации за обезсоляване могат да създадат големи количества питейна вода.

Ванеса Фернандес Мембрилера, управител и търговски мениджър на O&M ACCIONA, обяснява защо този процес е толкова популярен в региона на Персийския залив. „Основното преимущество на този процес е, че нашата земя е покрита с 98% морска вода“, казва тя.

Заводи като обезсолителната инсталация в Джебел Али са проектирани в съответствие със стратегията за интегрирано управление на водните ресурси на Дубай с цел намаляване на потреблението на вода с 30% до 2030 г.

 

Вода от въздуха

Черпейки от силата на слънцето, хидропанелите могат да произвеждат питейна вода от влагата във въздуха. Водните ферми, използващи тази технология, не изискват доставка на енергия, което означава, че могат да се използват извън мрежата, далеч от наличната инфраструктура.

София Берглунд от SOURCE global обяснява как хидропанелите могат да бъдат полезни в замърсени райони., че „Единственото нещо, което имаме във водата от самото начало, преди минерализацията, е чист H2O. Така че никакви замърсители, нищо не може да попадне във водата“, каза тя пред Euronews

Основателят на Manhat д-р Саид Ал Хасан, обяснява как слънчевата енергия в много части на Европа често може да надмине по ефективност слънчевата енергия, генерирана в пустинен климат поради валежите в Европа, които изтласкват прах и пясъчни частици към земята и прочистват въздуха.

Тъй като световното население продължава да расте експоненциално, потреблението на вода също ще нараства. Иновации като тези са жизненоважни за осигуряването на нови начини за поддържане на хидратирането.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: