Германска фирма ще тества ваксина срещу коронавирус върху хора

Германска фирма ще тества ваксина срещу коронавирус върху хора Снимка: pixabay.com

Ваксината CureVac може да се произвежда в 200 милиона дози годишно.

139 фармацевтични фирми, университети и изследователски центрове по цял свят усилено разработват ваксини срещу коронавируса. Според Световната здравна организация (СЗО) десет от тях вече са получили разрешение да тестват ваксините върху хора. Днес такова разрешение получи и германската фирма CureVac.

Фирмата е заложила на съвършено нова технология за борба срещу вируси, която досега никъде по света не е била лицензирана за фармацевтичните пазари. Въпреки това много учени са убедени, че тя притежава огромен потенциал. Американската фирма Moderna и германската BioNTech също залагат на тази технология. Мариола Фотин-Млечек от Управителния съвет на CureVac каза следното в интервю за обществено-правните медии NDR и WDR: „Практическите резултати са много добри. С тази ваксина успяхме да постигнем много хомогенна защита при тестовете с животни."

Потенциалната ваксина на CureVac има още едно голямо предимство: засега се смята, че за един човек ще е достатъчна доза от 2 микрограма. Тази много ниска стойност има важно значение за масовото производство на ваксината. „Ако дозировката наистина остане такава, с наличните си капацитети ние можем да произвеждаме 200 милиона дози годишно", обяснява Фотин-Млечек.

В Тюбинген, където е седалището на фирмата, вече започна промишленото производство на препарата. Фотин-Млечек обяснява, че ако тестовете с ограничен брой доброволци дадат добри резултати, през септември фирмата ще стартира решителната трета фаза от разработката и очаква в началото на идната година да пусне ваксината си за масова употреба. 

В третата фаза ще участват хиляди доброволци, разделени на две групи. На едната група се инжектира новият препарат, инжекциите при другата група са плацебо. След известен период от време се правят изследвания на всички, за да се види колко души от неваксинираните са се заразили и дали ваксинираните наистина са били предпазени от COVID-19. Но подобно изследване не може да се проведе в Германия, тъй като тук инфекцията не се разпространява интензивно. Ето защо фирмата вече води разговори с изследователски центрове в Африка и Бразилия – с идеята да проведе третата фаза тъкмо там.

Фирмата CureVac доскоро беше част от инвестиционната компания на милиардера Дитмар Хоп, легендарния създател на IT-гиганта SAP. Малко дялово участие в CureVac имаше и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. В началото на тази седмица германският министър на икономиката Петер Алтмайер обяви, че държавата купува акции на фирмата за 300 милиона евро, за да й осигури финансова стабилност. Правителството обаче „няма да оказва никакво въздействие" върху бизнес решенията на CureVac, увери министърът.