Отвори мобилният имунизационен пункт в София

Отвори мобилният имунизационен пункт в София Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 16.06.2021 г.

У нас:

Отвори мобилният имунизационен пункт в София. Днес той може да бъде открит на пл. „Александър Батенберг“, а през почивните дни ще бъде на Терминал 1 на Летище София.

Работното му време е от 9,00 до 18,00 часа без почивен ден. 

 

Данните за България:

13 200 са направените тестове за денонощието, според данните на Единния информационен център. 
2097 се лекуват в болнични условия, а 241 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 583 души за последното денонощие. За последните 24 часа са починали 17 души с усложнения от COVID-19.

1 602 136 са общо поставените дози ваксини.

По света:

В САЩ броят на жертвите на вируса според изнесени данни на университета „Джонс Хопкинс“ достигна 600 039 души, което е нов мрачен рекорд. САЩ продължават да са на първо място в света както по този показател, така и по броя на заразените от началото на пандемията – общо 33,5 милиона души.

Франция ще промени интервала между двете дози на ваксините на Pfizer и Moderna. С наближаването на лятото все повече французи решават да отложат ваксинацията си за есента от страх да не се налага да прекъсват отпуските си, за да им бъде поставена втората доза. В момента втора доза от една от тези РНК ваксини трябва да бъде инжектирана между 35 и 49 дни след първата, съобщава Le Figaro. Тази продължителност ще бъде преразгледана и съкратена между 21 и 49 дни, така французите ще могат в кратки срокове да получат и двете дози от препарата.

В Япония частни компании се включват в кампанията за ваксинация. Сред тях са софтуерният гигант SoftBank, производителят на автомобили Toyota, онлайн търговецът на дребно Rakuten, авиокомпанията ANA, таксиметровата служба Nihon Kotsu, гигантите Sony, Panasonic, Fujitsu и NEC.

В Русия главният санитарен лекар на Москва нареди задължителна ваксинация на 60% от служителите в сферата на търговията и услугите. Според заповедта до 15 юли трябва да им бъде поставена първата доза от ваксината срещу COVID-19, а до 15 август – втората. Решението е взето заради неблагоприятната епидемична обстановка в руската столица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: