Превозите по въздух на стоки в световен мащаб са се увеличили с близо два процента

Превозите по въздух на стоки в световен мащаб са се  увеличили с близо два процента Снимка: pikist.com

IATA: глобалните въздушни товари нараснаха с 1,9% през септември

Обемът на въздушните товарни превози в света през септември се е увеличил с 1,9% на годишна база, съобщава международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

"Товарните превози отбелязаха умерен ръст от 1,9% през септември, въпреки спада в обема на търговията и високите цени на самолетното гориво. Това ясно показва силно конкурентно предложение на пазара на въздушни товарни превози", се казва в съобщението на изпълнителния директор на IATA Уили Уолш (Willie Walsh).

В същото време, в сравнение със септември на "доковидната" 2019 година показателят е намалял с 1,3%. Включително обемът на международните въздушни товарни превози през септември е спаднал с 1,7% към септември 2019 г. и е нараснал с 1,6% на годишна база.

Най-голям ръст на товарните въздушни превози на годишна база през септември е регистриран в страните от Азиатско-тихоокеанския регион - със 7,7%. 

В Близкия изток и Латинска Америка показателят се е увеличил съответно с 2,5% и 2,3%. В Африка обемът на товарния трафик е намалял с 0,1%, в Европа - с 1,5%, в Северна Америка - с 2,2%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: