Парламентът реши да бъде създаден регистър на частните линейки

Парламентът реши да бъде създаден регистър на частните линейки

В момента те на практика извършват медицински транспорт без никаква регулация


Народното събрание реши окончателно да бъде създаден регистър на частните линейки, съобщава БНР. Превозът на болни и ранени лица, извършван от линейки извън обхвата на спешната помощ, ще се регулира от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", която ще води регистъра. 

Към момента тези линейки, които са извън системата за спешна помощ, нямат право да извършват спешна помощ, но на практика извършват медицински транспорт без никаква регулация, посочват вносителите. Законопроектът цели да предотврати опасна практика - превозването на болни срещу заплащане, които след това са оставени пред Спешна помощ, заяви Валери Симеонов. 

С измененията се въвеждат задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност, което ще гарантира на пациентите и на държавата, че при случай на недобросъвестно изпълнение или злополука ще има финансово обезпечение на засегнатите лица. 

В закона има предвидено изискване за наличие на задължителен експлоатационен център, в който да се извършва предпътен контрол, както и на задължителен диспечерски пункт. В него ще се приемат повикванията и ще се извършва първоначален триаж на обажданията - дали са за спешна помощ или за медицински транспорт. 

Промените в Закона за автомобилните превози гласят още, че частните линейки няма да могат да имитират колите на спешната помощ. Те не трябва да притежават външен дизайн, специфична окраска, маркировка и опознавателни знаци, които се ползват от центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) или наподобяващи ги, думите „спешна", „спешен", „бърза" и „бърз", както и отличителния знак на единния европейски номер 112.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: