Виртуалната реалност в помощ на възрастните хора

Виртуалната реалност в помощ на възрастните хора Снимка: pixabay

Станфордският университет провежда проучване, целящо да установи дали виртуалната реалност може да подобри емоционалното благосъстояние при възрастните хора

В рамките на изследването четирима участници вече посетиха Международната космическа станция и имаха впечатляващо преживяване с помощта на аудио и видео техника как се носят в безтегловност с астронавтите, обикаляйки около станцията. 

Други програми позволяват на възрастните хора да посещават виртуално Париж, Венеция, Египет и други дестинации; да участват в автомобилно рали; да скачат с парашут и т.н. При това нещата, които вижда и чува участникът, са перфектно синхронизирани. Например при виртуалната обиколка на Париж той може да се обърне наляво и да види Айфеловата кула, както и уличен музикант до себе си, а отдясно двама души да разговарят. Когато се приближи до тях, звукът от разговора им се усилва, докато този от музиканта намалява.

В изследването участват 1200 възрастни американци, които имат достъп до необходимото оборудване под наблюдението на персонала, съобщава Аpnews. Идеята е да се разбере дали виртуалната реалност може да подобри тяхното настроение, да укрепи взаимоотношенията им и да ги направи по-възприемчиви към новите технологии. 

Според учените вече немалко изследвания показват, че виртуалната реалност, когато се използва правилно, може да помогне за снижаване на тревожността, подобряване на настроението и намаляване на болката. Конкретно това проучване се фокусира върху това как виртуалната реалност може да облекчи усещането, което имат обитателите на домове за възрастни хора, за откъсване от външния свят, особено в контекста на пандемията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: