Каква е разликата между смесена, виртуална и добавена реалност

Каква е разликата между смесена, виртуална и добавена реалност Снимка: ixbt.com

Обяснява експерт

Със сигурност сте чували понятия като "виртуална реалност", "смесена реалност", "добавена реалност". Всички те са свързани с цифровите технологии, но малко хора знаят какви са разликите между тях.             

Според интернет порталът iXBT.com, виртуалната реалност е подобна на компютърна игра. Тоест, това е абсолютно същият свят, но потребителят се потапя в него благодарение на специално оборудване: шлем за виртуална реалност. Човек в такъв свят може да прави всичко, което прави в реалния: да тича, да ходи, да се вози на нещо и т. н.

                                                                                             Виртуална реалност

Добавената реалност, според автора на статията, се различава от виртуалната по това, че човек не е изолиран от реалния свят, а го вижда с помощта на различни устройства. Например, чрез камерата на смартфон, таблет или през специални очила. Тоест, сякаш в реалния свят се наслагват допълнително различни виртуални обекти.

                                                                                  Добавена реалност

И накрая, смесената реалност е смесица от добавена и виртуална реалност. Специалистите взимат реалния свят като основа и поставят виртуални обекти върху него. Ето защо, в такъв случай човек може да взаимодейства в реално време в с виртуални обекти.

                                                                      Смесена реалност

Ако всичко това се обясни с примера за хладилника, се оказва, че във виртуалната реалност той ще бъде напълно неистински (тоест можете да се преместите с помощта на шлема към него, но физически вие ще си останете на едно място). 

Благодарение на технологиите за добавена реалност, когато насочите таблета към истинския хладилник, можете веднага да видите неговите характеристики. 

Що се отнася до смесената реалност, с помощта на очилата ще можете да взаимодействате с истински, реален хладилник и продуктите в него: по някакъв начин да ги премествате, да ги добавяте и т. н.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: