Учени откриха уязвимост в системите за виртуална реалност

Учени откриха уязвимост в системите за виртуална реалност

Проведено е изследване

Учени от Чикагския университет са идентифицирали потенциална уязвимост в системите за виртуална реалност, която може да позволи на хакерите да внедрят така наречения "начален слой" между домашния екран на потребителя и сървъра за виртуална реалност. Те описаха своята работа и резултатите от проучването си в статия, публикувана на сървъра за предварителни публикации arXiv.

Системите за виртуална реалност позволяват на потребителите да взаимодействат във виртуален свят, където практически всичко е възможно. В хода на изследването екипът от учени представи сценарий, при който хакерите могат да добавят приложение към виртуалното устройство на потребителя, което подвежда потребителите, принуждавайки ги да действат по начини, които могат да разкрият и предоставят на хакерите чувствителна информация.

Идеята на приложението есе състои в това, че то може да добави слой между потребителя и виртуалния свят, който потребителят обикновено вижда, когато използва устройството си за виртуална реалност. Такъв слой, според изследователите, може да позволи на хакерите да записват информация, като например парола, въведена във виртуален банкомат. Той може също така да прихваща и променя информация, например сума в брой, предназначена за покупка, и да насочва разликата към сметката на хакера.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: