Кръвни изследвания без убождане ще тестват в Космоса

Кръвни изследвания без убождане ще тестват в Космоса Снимка: Sheba Medical Center

Новата технология, заложена в ръчно устройство, сканира окото за няколко секунди и незабавно осигурява точни резултати

Изобретателите ще изпратят през октомври уреда си на Международната космическа станция. Там ще го занесе израелският космически пътешественик Ейтан Стибе, който ще тества устройството, заедно с други авангардни технологии, с които също ще проведе експерименти. Междувременно новият уред ще следи здрвето му. Така ще стане ясно дали в бъдеще ще присъства в екипировката на астронавтите, за да не се налага да дават проби за кръвен анализ – скъп и отнемащ време процес. 

Медицинският екип се надява, че тестовете при нулева гравитация ще помогнат за разширяването на периметрите на апарата, съобщи за The Times of Israel проф. Игал Ротенщрайх, директор на лабораторията за изследване на ретината при медицинския център Sheba в Тел Авив, като демонстрира изобретението на екипа си.

В бъдеще новото устройство ще намали необходимостта да се посещават клиники за някои кръвни изследвания, тъй като хората ще могат да правят това у дома, а резултатите ще се изпращат директно на лекарите им. Това не само е по-удобно и по-евтино за пациентите, но ще разкрие и нови възможности за разширяване на дистанционното здравеопазване и хората ще могат да интегрират медицинските грижи с нормалния си живот, смятат изобретателите.

Технологията се основава на факта, че в окото има прозрачни кръвоносни съдове, които могат да се анализират с помощта на светлинни вълни. Освен че прави кръвна картина, устройството отчита точно и кислородните нива на кръвта, които обикновено се следят с оксиметри. Но тези уреди в момента подлежат на допълнителни изпитания от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), тъй като показват известна неточност при хора с по-тъмен тен на кожата. Докато традиционните сензори се влияят от интензивността на цвета, новият уред за кръвни тестове работи по иновативен път, като анализира кръвта в окото и ще отстрани този проблем. 

Въпреки широко разпространените страхове от игли и високата цена на лабораторните изследвания, досега нямаше особен напредък към тестове без убождане. Миналата година Purdue University обяви, че разработва приложение за оценка на анемията чрез снимка на клепача, но технологията няма потенциал за други кръвни изследвания.

Само преди седмица израелски стартъп набра инвестиции от $ 2,7 милиона за устройство с големината на ароматизатор, което се прикачва към тоалетната чиния и в реално време прави анализ на урина и екскременти. Инвеститорите са предимно големи производители на специализиран болничен санитарен фаянс. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: