Каминьо де Торес е новият път на пилигримите на Иберийския полуостров

Каминьо де Торес е новият път на пилигримите на Иберийския полуостров Снимка: pixabay

Простирайки се на протежение от цели 567 километра, Каминьо де Торес е новото приключение за любителите на предизвикателствата

Маршрутът започва от град Саламанка в източната част на Испания, пресича едни от най-красивите региони на страната, както и на съседна Португалия и завършва отново в Испания, но този път в град Сантяго де Компостела. 

Пътят на поклонниците може да бъде изминат както пеша, така и с велосипед. На територията на Португалия се прекосяват места, които са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Новият път на пилигримите носи името на Диего де Торес Виляроел, математик, поет, драматург и свещеник, който през 1732 г. е заточен в Португалия за две години и след като е освободен с кралски указ, изминава за първи път този маршрут като покаяние.

Тъй като пътищата, свързващи началната и крайната точка на маршрута, изминат от Диего де Торес Вилароел преди почти три века, много са се променили през тези столетия, е извършено изчерпателно историко-географско и картографско проучване, като вложената инвестиция е на стойност над един милион евро. Целта е пътят на съвременните пилигрими да е максимално близко до използваните традиционни пътища за онази епоха, но същевременно да бъде добре обозначен и максимално обезопасен от съвременна гледна точка.

От туристическия бранш в Португалия обещават да популяризират маршрута на национално и международно ниво, като се надяват той да привлече още повече посетители на Иберийския полуостров.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: