Полезни съвети за избор на подходящ и безопасен детски велосипед

Полезни съвети за избор на подходящ и безопасен детски велосипед Снимка: Евелина Георгиева

От "Ние, потребителите" дават и таблица с размера на велосипеда, препоръчителната възраст и ръста на детето:

Карането на колело е едно от любимите занимания на децата. Рано или късно и вашият наследник ще пожелае да има свое. За да помогне на родителите да изберат подходящ и безопасен велосипед за своя малчуган, от онлайн платформата „Ние, потребителите“ предоставят практични насоки. 

Преди всичко изисквайте информация за производителя или вносителя, за да сте наясно кой носи отговорност за безопасността на изделието. Непременно имайте предвид, че детските велосипеди трябва да съответстват на стандарт БДС EN ISO 8098:2014 и са предназначени за лица с тегло до 30 кг, което също е свързано със сигурността. 

„Ако колелото не е съобразено с ръста на детето, може да се стигне до падане или друг инцидент. Размерът се определя с инчове, трябва да съответства на височината на детето и на неговата възраст. Обикновено за малките деца всяка година трябва да се купува ново колело, което е с два инча по-голямо.“, обясни пред БНР основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Разгледайте внимателно колелото. Недопустими са остри ръбове по който и да било от елементите му. Важно е винтовете да са обезопасени чрез устройства срещу развинтване. Проверете дали ръкохватките на кормилото и на спирачките са стабилно закрепени. Стъблото на кормилото и държателят на седалката също трябва да са надеждно осигурени срещу изваждане.  Веригата и верижните колела е необходимо да бъдат изцяло покрити от предпазител. Обрънете внимание също така и дали колелото има рефлектори – предни, задни, странични и на педалите. 

В случай че велосипедът е сгъваем, механизмът за сгъване трябва да осигурява стабилно и безопасно свиване, без да се увреждат меките връзки и кабели, а заключващият механизъм да няма контакт с колелата или гумите по време на каране. 

Преди да заплатите за велосипеда, настоявайте да получите инструкции за безопасна употреба, предупреждения и указания за сервиз и поддържка и ги спазвайте стриктно. 

„За безопасността на децата са много важни и налакътниците, каските и наколенките, както и дрехите, които те носят. При дрешките за най-малките трябва да внимаваме да нямат връзки около врата, това важи и за тези, които са отдолу на панталонките, на анцузите, също и около кръста, защото тези връзки могат да се закачат, например за веригата на колелото. Добре е тези връзки да няма възможност да се изваждат, защото това също е предпоставка за риск“, допълни Габриела Руменова.

Експертът посъветва още да се пазарува само от легитимни търговци, при необходимост да се ползва помощ от специалисти за монтажа и да се следи за поддръжката и амортизацията на изделието. 

Размер на велосипеда и препоръчителна възраст и ръст на детето: 

12" /от 3 до 5 години/ до 91 см 

14" /над 3 години/ до 98 см 

16" / над 4 години/ до 110 см 

18" /над 5 години/ до 122 см 

20" /над 6 години/ до 134 см 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: