Активизираме икономическото сътрудничество с Португалия

Активизираме икономическото сътрудничество с Португалия Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Меморандум за разбирателство подписаха българската Агенция за малки и средни предприятия и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното търговско - икономическо сътрудничество между Република България и Република Португалия. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който участва в церемония по подписване на Меморандум за разбирателство между Изпълнителната Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия (AICEP) в Лисабон. От българска страна документа подписа изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, а от португалска Луис Филипе де Кастро Енрикес, председател и изпълнителен директор на AICEP.

Двете институции ще работят активно за засилване на бизнес контактите между малки и средни компании от двете страни чрез редица съвместни инициативи, сред които обмен на бизнес делегации, двустранни форуми и В2В срещи

Министър Пулев посочи,че по данни на НСИ износът на България за Португалия за периода януари-юли 2022 г. нараства с 10,7% и възлиза на 163,3 млн. лв., спрямо същия период на 2021 г. „При вноса за първите седем месеца на годината цифрите са съответно 138,7 млн. лв. и повишаване от 17,6%. Търговското салдо към юли 2022 г. е положително за България в размер на 24,6 млн. лв.“, допълни той.

Министърът обсъди с ръководството на Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия задълбочаване на сътрудничеството в сферата на високите технологии, стартиращите компании и на киберсигурността.

В рамките на провелата се среща след церемонията стана ясно, че страната ни ще посрещне португалска бизнес делегация в началото на 2023 г., както и че ще има павилион в рамките на едно от най-големите международни събития за технологии и дигитализация, което се провежда в Португалия - Web Summit.

Меморандумът предвижда двете организации да осъществяват сътрудничество при насърчаване и подпомагане на предприятията от двете страни чрез обмен на информация за законодателство в областта на търговско-икономическата дейност, насърчаване установяването на преки контакти между предприятия от двете страни, реализация на инвестиционни проекти и създаване на смесени предприятия, обмен на опит и на специалисти, обмен на публикации, съвместно организиране на бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други промоционални прояви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: