Португалия подготвя забрана на тютюнопушенето

Португалия подготвя забрана на тютюнопушенето

Тютюнът ще стане дефицитен

Португалия иска да забрани пушенето на повечето места и да ограничи продажбата на тютюн.

Закон за разширяване на забраната за външни площи, включително покрити тераси, и за ограничаване на продажбата на тютюн, с надеждата да отгледа поколение без тютюн до 2040 г., беше представен в четвъртък, 11 май, от португалското правителство, съобщава Ройтерс.

„С тази поправка ще започнем днес да защитаваме възрастните  утре“, каза министърът на здравеопазването Мануел Писаро на пресконференция, отхвърляйки критиките от някои бизнес групи, които нарекоха мерките твърде сурови и дискриминационни.

Ако бъде одобрено от парламента, където управляващите социалисти имат мнозинство, от 23 октомври ще бъде забранено пушенето в близост до обществени сгради като училища, университети, болници или спортни съоръжения, извън ресторанти, барове и кафенета.

Ресторанти, барове и нощни клубове, които имат специални зони за пушачи с подходяща изолация, ще могат да ги поддържат до 2030 г.

От 2025 г. само лицензирани магазини за тютюневи изделия и магазини на летищата ще могат да продават цигари и други тютюневи изделия, което означава, че автоматите, баровете, ресторантите и бензиностанциите вече няма да могат да ги продават.

В съответствие с директива на Европейския съюз Португалия също така изменя закона, за да приравни нагреваемите тютюневи изделия с обикновения тютюн. Ще бъде забранена продажбата на ароматизиран топъл тютюн.

Между другото, кутия цигари в Португалия струва около 5 евро, което е една от най-ниските цени в Западна Европа. Според правителствени данни около две трети от смъртните случаи сред пушачите са свързани с употребата на тютюн, а пушачите живеят средно с 10 години по-малко от тези, които не пушат, пише UNN.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: