1200 км със слънчево колело: Лудият проект на Жером Зинди

1200 км със слънчево колело: Лудият проект на Жером Зинди Снимка: Jérôme Zindy, Facebook

Французин навърта стотици километри на велосипед със соларен панел, за да подкрепи местните производители в Елзас

Идеята на Жером Зинди и неговия екип е в рамките на един месец да популяризират дребните производители в региона и да насочат вниманието към екологичните проблеми, съобщава Le Figaro.

Докато върти педали из областта, придружен от оператор и фотограф, Зинди се среща с многобройни местни производители в опит да покаже хората, които стоят зад продуктите, изложени по рафтовете в магазините. Поредицата от снимки и видеоклипове споделя в социалните мрежи, за да онагледи връзката между стоките, които потребителите консумират, и реалните лица и истории зад тях.

Jérôme Zindy, Facebook

Любопитното е, че трасето с обща дължина над 1200 км е така планирано, че да бъде винаги в периметър от 100 км около столицата на региона Страсбург. Така, докато пресича долини и прекосява села, Зинди се среща с овощари, винопроизводители, готвачи, майстори на плоскодънни лодки и др.

„Например отидох да се срещна с Микаел Рошел, планински животновъд, който отглежда около сто говеда в Белмонт - разказва той. – Видяхме откъде идва месото на трапезата ни, как са израснали животните. За мен това променя всичко.“

Едновременно с това Зинди се старае да повиши осведомеността и по въпросите на околната среда. Важно е да намалим количеството на отпадъците си, смята той и добавя: „Колкото повече се снабдяваме на местно ниво, толкова повече снижаваме въглеродния си отпечатък при нашето потребление."

Именно затова той е избрал да се придвижва с велосипед на слънчева енергия. Ентусиастът е на мнение, че ниските му енергийни разходи компенсират въздействието върху околната среда, причинено при производството на самия велосипед. „Електрическият велосипед има много слабо въздействие. Това е единственото моторизирано транспортно средство, което съчетава мускулната сила и енергията на двигателя. При друг проект успях да измина 400 км само за 9 евроцента.”

Jérôme Zindy, Facebook

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: