Коронавирусът може да предизвиква мозъчни увреждания, подобни на болестта на Алцхаймер

Коронавирусът може да предизвиква мозъчни увреждания, подобни на болестта на Алцхаймер Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 12.06.2021 г.

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 174,5 милиона души, от които над 3,77 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс“ повече от 175,27 милиона души са се заразили в света, над 3,77 милиона са починали.

Лидер  по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити над 33,43 милиона заразени.

На второ място е Индия (29,35 милиона), на трето - Бразилия (17,29 милиона), на четвърто - Франция (5,79 милиона), на пето - Турция (5,31 милиона)


Група учени от американската клиника в Кливланд представи резултатите от изследване, което показва, че коронавирусът може да причини мозъчни увреждания, подобни на болестта на Алцхаймер.

Британският премиер Борис Джонсън може да отложи премахването на всички ограничения, свързани с пандемията, с още един месец, съобщи Financial Times.

Властите планираха напълно да премахнат локдауна на 21 юни, но главният санитарен лекар на страната Крис Уити успя да убеди премиера в необходимостта да отложи премахването на ограниченията за четири седмици, са съобщили събеседници на вестника.

Гръцките власти продължават избирателно да правят бързи тестове на влизащите в страната.

У нас:

За разлика от Гърция, България не прави тестове на влизащите в страната, изискват се само документи за завършен курс на ваксинация или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа, или бързи тестове, направени до 48 часа от пътуването.

Здравният министър Стойчо Кацаров спази обещанието си и се ваксинира, като избра за целта еднодозовата ваксина „Янсен“ на „Джонсън и Джонсън“. „Янсен“ е най-малко популярната ваксина сред предлаганите у нас - за изминалото денонощие например са поставени 1259 дози от нея при 12 729 от „Пфайзер“.

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 123 при направени 13 361 теста, показват данните от Единния информационен портал, което означава, че положителните тестове вече са под 1%.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията е 420 213,   активни са 12 952.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: