Проф. Григор Горчев: Това е заболяване, което ние още не познаваме

Проф. Григор Горчев: Това е заболяване, което ние още не познаваме Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 11.06.2021 г.

COVID е станал по-труден за лечение, 100 милиона души са ваксинирани в Европа, Г-7 ще осигури на бедните страни 1 милиард дози ваксини и още: 

По света:

От началото на 2021 г. в света са починали от коронавирус 1,884 милиона души, според The Wall Street Journal, а за цялата 2020 г. - 1,880 милиона. Пандемията се разпространява неравномерно и сега най-вече засяга бедните страни, пише изданието.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 174,06 милиона души, от които над 3,75 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс“ повече от 174,78 милиона души са се заразили в света, над 3,77 милиона са починали.

Лидер по брой на потвърдените случаи са САЩ, където са открити над 33,42 милиона заразени. На второ място е Индия (29,19 милиона), на трето - Бразилия (17,21 милиона), на четвърто - Франция (5,79 милиона), на пето - Турция (5,31 милиона).


Държавите от ЕС са ваксинирали напълно около 100 милиона от своите граждани срещу коронавирус, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея 50% от жителите на ЕС вече са получили поне една доза от ваксината.


Очаква се лидерите на страните от Г-7 на срещата на върха да обявят решение за разпределяне на 1 милиард дози коронавирусни ваксини за по-бедните нации. Това се посочва в изявление на британския премиер Борис Джонсън на gov.uk.

Великобритания ще осигури 100 милиона дози ваксини. От тях властите планират да дарят 5 милиона до края на септември, а останалите 95 милиона - през следващата година, каза още Джонсън.

Министерството на здравеопазването на Бразилия планира да премахне носенето на маски за ваксинирани хора, заяви бразилският президент Жаир Болсонаро.

САЩ ще позволят на пътниците да не носят маски на летищата и гарите. До това заключение стигнаха американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), поради по-ниския риск от предаване на заразата на открито. Носенето на маски все пак ще се изисква на закрито, при всички видове транспорт, независимо от статуса на ваксинация.


У нас:

100 000 българи не могат да получат сертификат, защото при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест, сигнализира вчера омбудсманът Диана Ковачева, получила много жалби от граждани по казуса. Въпреки че те са били надлежно регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат.

Ако искате, можем да направим експеримент: някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате, „зелени коридори, общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно“, заяви пред БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му отпадането на маските на закрито няма да важи там, където има струпване на хора, няма да важи за всички обществени места. Носенето на маските на закрито, според доц. Ангел Кунчев, може да отпадне, например, за фризьорските салони.

През изтеклото денонощие има 100 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,7% от извършените тестове. Починали са 15 души.

Проф. д-р Григор Горчев пред БНТ: „Ще говоря като човек, който следи нещата, и като пациент, и като лекар, защото и вие трябва да знаете, и аз минах през това препятствие. Много е лесно да се критикува, когато не се знае същността. Това е едно заболяване, което ние още не познаваме.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: